0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert na víkend: ovoce s křupavou drobenkou

Dezert na víkend: ovoce s křupavou drobenkou
sdílet:

Britové mu říkají crumble a doplňují ho sladkou vanilkovou omáčkou. Ovoce zapečené pod drobenkovou krustou je zkrátka neodolatelné.

Crumble (čtěte krambl) je jednoduchý dezert, který budete mít stejně jako ostrovní kuchařky připravený raz dva. Následujte tři jednoduché kroky:

1. Připravte drobenku

Základ je stejný jako na drobenkový koláč. Máslo, cukr a mouka se spojí do jemných drobečků, které po zapečení vytvoří křupavou krustu. Již hotovou drobenku můžete zamrazit a mít připravenou, až vás bude honit mlsná.
Náš tip: Obměňujte a přidejte do drobenky koření (třeba skořici či vanilku). Část mouky můžete nahradit drcenými sušenkami, kokosem či mletými oříšky.

2. Vyberte ovoce

Do crumblu je výborné jakékoli šťavnaté ovoce, buď jednotlivě, nebo v kombinacích. Jablka, švestky, hrušky, v sezoně třeba jahody či lesní plody. Aktuálně bude drobenková pokrývka slušet rebarboře. Ideální je kombinovat sladší a kyselejší druhy ovoce, výraznější chutě s jemnějšími.
Náš tip: rebarbora s borůvkami

3. Zapečte to

Do pekáčku, formy či malých individuálních formiček naskládejte ovoce, zasypte drobenkou a zapečte, až zezlátne, ovoce změkne a šťáva začne probublávat. Přesný postup a inspiraci na jednoduché ovocné dezerty s drobenkou najdete v následujících receptech:

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Jak na dokonalou drobenku?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou drobenku?

Drobenka či žmolenka je dokonalou korunou koláče. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit