Britové mu říkají crumble a doplňují ho sladkou vanilkovou omáčkou. Ovoce zapečené pod drobenkovou krustou je zkrátka neodolatelné.
Crumble (čtěte krambl) je jednoduchý dezert, který budete mít stejně jako ostrovní kuchařky připravený raz dva. Následujte tři jednoduché kroky:
1. Připravte drobenku
Základ je stejný jako na drobenkový koláč. Máslo, cukr a mouka se spojí do jemných drobečků, které po zapečení vytvoří křupavou krustu. Již hotovou drobenku můžete zamrazit a mít připravenou, až vás bude honit mlsná.
Náš tip: Obměňujte a přidejte do drobenky koření (třeba skořici či vanilku). Část mouky můžete nahradit drcenými sušenkami, kokosem či mletými oříšky.
2. Vyberte ovoce
Do crumblu je výborné jakékoli šťavnaté ovoce, buď jednotlivě, nebo v kombinacích. Jablka, švestky, hrušky, v sezoně třeba jahody či lesní plody. Aktuálně bude drobenková pokrývka slušet rebarboře. Ideální je kombinovat sladší a kyselejší druhy ovoce, výraznější chutě s jemnějšími.
Náš tip: rebarbora s borůvkami
3. Zapečte to
Do pekáčku, formy či malých individuálních formiček naskládejte ovoce, zasypte drobenkou a zapečte, až zezlátne, ovoce změkne a šťáva začne probublávat. Přesný postup a inspiraci na jednoduché ovocné dezerty s drobenkou najdete v následujících receptech: