Meruňkový koláč s drobenkou

Meruňkový koláč s drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut 1 velký plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6416 kcal
Bílkoviny 143 g
Cukr 868 g
Tuky 241 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Těsto je poněkud tekuté, ale nebojte se: odvděčí se vám vláčností a lehkostí!

Suroviny

meruňky 1 kg
čerstvé, rozpůlené a vypeckované, nebo kompótové a okapané 2 700ml sklenice
máslo 1 PL
na vymazání formy
Na těsto
droždí 30 g
krupicový cukr 200 g
mléko 500 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 100 g
rozpuštěné
žloutek 2 ks
sůl špetka
Na drobenku
máslo 75 g
chladné
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná hrubá 100 g
1.  Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny; trvá to asi deset minut.

2.  Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

3.  Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.

4.  Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.

Bleskovou drobenku  připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit