Meruňkový koláč s drobenkou

Meruňkový koláč s drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (53)
Do 30 minut 1 velký plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6416 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 868 g
Tuky 241 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto je poněkud tekuté, ale nebojte se: odvděčí se vám vláčností a lehkostí!

Suroviny

meruňky 1 kg
čerstvé, rozpůlené a vypeckované, nebo kompótové a okapané 2 700ml sklenice
máslo 1 PL
na vymazání formy
Na těsto
droždí 30 g
krupicový cukr 200 g
mléko 500 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 100 g
rozpuštěné
žloutek 2 ks
sůl špetka
Na drobenku
máslo 75 g
chladné
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná hrubá 100 g

Postup

1

Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny; trvá to asi deset minut.

2

Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

3

Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.

4

Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.

Bleskovou drobenku  připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.

Komentáře

Leona Sodomková

Těsa jsem dělala jen poloviční dávku a padla na ni jedna sklenice zavařených meruněk. Překvapilo mě kolik je tam mléka v porovnání s moukou, ale vyzkoušela jsem a nakynuté těsto vlila rovnou na plech. Po upečení pak už jen vychutnávala. Moc povedený recept, buchta není suchá ani druhý den a je krásně měkounká.

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit