Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkový koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 77
Více než hodinu Velmi snadné 1 velký plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6416 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 868 g
Tuky 241 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto je poněkud tekuté, ale nebojte se: odvděčí se vám vláčností a lehkostí!

Suroviny

čerstvé, rozpůlené a vypeckované, nebo kompotové a okapané 700 ml sklenice
na vymazání formy
Na těsto
mléko 500 ml
vlažné
máslo 100 g
rozpuštěné
sůl 1 špetka
Na drobenku
chladné
mouka pšeničná hrubá 100 g

Postup

1

Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny; trvá to asi deset minut.

2

Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

3

Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.

4

Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.

Bleskovou drobenku  připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/7

Komentáře

10.06.2010 15:42
Těsa jsem dělala jen poloviční dávku a padla na ni jedna sklenice zavařených meruněk. Překvapilo mě kolik je tam mléka v porovnání s moukou, ale vyzkoušela jsem a nakynuté těsto vlila rovnou na plech. Po upečení pak už jen vychutnávala. Moc povedený recept, buchta není suchá ani druhý den a je krásně měkounká.
20.02.2008 08:15
Recept se nachází v č.7/07, str.33

Apetit magazín