0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkový koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 63
Více než hodinu Velmi snadné 1 velký plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6416 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 868 g
Tuky 241 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto je poněkud tekuté, ale nebojte se: odvděčí se vám vláčností a lehkostí!

Suroviny

čerstvé, rozpůlené a vypeckované, nebo kompotové a okapané 700 ml sklenice
máslo 1 PL
na vymazání formy
Na těsto
droždí 30 g
krupicový cukr 200 g
mléko 500 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 100 g
rozpuštěné
žloutek 2 ks
sůl 1 špetka
Na drobenku
máslo 75 g
chladné
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná hrubá 100 g

Postup

1

Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny; trvá to asi deset minut.

2

Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

3

Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.

4

Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.

Bleskovou drobenku  připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/7

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.7/07, str.33

Leona Sodomková

Těsa jsem dělala jen poloviční dávku a padla na ni jedna sklenice zavařených meruněk. Překvapilo mě kolik je tam mléka v porovnání s moukou, ale vyzkoušela jsem a nakynuté těsto vlila rovnou na plech. Po upečení pak už jen vychutnávala. Moc povedený recept, buchta není suchá ani druhý den a je krásně měkounká.

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč