Meruňkový koláč s drobenkou

Meruňkový koláč s drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6416 kcal
Bílkoviny 143 g
Cukr 868 g
Tuky 241 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Těsto je poněkud tekuté, ale nebojte se: odvděčí se vám vláčností a lehkostí!

Suroviny

meruňky 1 kg
čerstvé, rozpůlené a vypeckované, nebo kompótové a okapané 2 700ml sklenice
máslo 1 PL
na vymazání formy
Na těsto
droždí 30 g
krupicový cukr 200 g
mléko 500 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 100 g
rozpuštěné
žloutek 2 ks
sůl špetka
Na drobenku
máslo 75 g
chladné
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná hrubá 100 g
1.  Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny; trvá to asi deset minut.

2.  Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

3.  Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.

4.  Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.

Bleskovou drobenku  připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit