0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkový koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Velmi snadné 1 velký plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6416 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 868 g
Tuky 241 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto je poněkud tekuté, ale nebojte se: odvděčí se vám vláčností a lehkostí!

Suroviny

meruňky 1 kg
čerstvé, rozpůlené a vypeckované, nebo kompotové a okapané 700 ml sklenice
máslo 1 PL
na vymazání formy
Na těsto
droždí 30 g
krupicový cukr 200 g
mléko 500 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 100 g
rozpuštěné
žloutek 2 ks
sůl 1 špetka
Na drobenku
máslo 75 g
chladné
krupicový cukr 75 g
vanilkový cukr 1 bal
mouka pšeničná hrubá 100 g

Postup

1

Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny; trvá to asi deset minut.

2

Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

3

Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.

4

Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.

Bleskovou drobenku  připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/7

Komentáře

Leona Sodomková

Těsa jsem dělala jen poloviční dávku a padla na ni jedna sklenice zavařených meruněk. Překvapilo mě kolik je tam mléka v porovnání s moukou, ale vyzkoušela jsem a nakynuté těsto vlila rovnou na plech. Po upečení pak už jen vychutnávala. Moc povedený recept, buchta není suchá ani druhý den a je krásně měkounká.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit