Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalou drobenku? Stačí dodržet 5 kroků

Borůvkové koláče s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Drobenka či žmolenka je dokonalou korunou koláče. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná, ale ani moc suchá? Čím jí případně ještě o kousek vylepšit

Známe odpověď na všechny vaše otázky týkající se drobenky. Stačí se dodržet pár jednoduchých kroků a vaše borůvkové koláče (ale i jiné) se budou pyšnit stejně perfektní křupavou žmolenkou, jakou uměla snad jenom babička. Pamatujete?

1. Držte se ověřeného poměru surovin

Klasická drobenka se skládá z mouky, másla a cukru. Bude držet v pevných hrudkách a nerozteče se na jednolitou krustu. Pokud dodržíte základní pravidlo 1,5 – 2 : 1 : 1, tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství krupicového či krystalového cukru cukru. 

  • Připravená drobenka by měla být drobivá, ne mastná.
  • Pokud se začíná podobat spíše křehkému těstu, nebojte se přisypat mouku. Jen tak docílíte správných drobečků.
  • Hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Polohrubá je sázkou na jistotu, tedy zlatá střední cesta, kterou používáme asi nejčastěji.

+ TAJNÝ TIP NAVÍC:
Chcete žmolenku po upečení opravdu křehkou a křupavou? Přidejte k základním surovinám navíc žloutek!

2. Vychlaďte máslo

Máslo vždy používejte dokonale vychlazené. Zapracáváním studeného másla do mouky z cukrem vytvoříte dokonale nerovnoměrné hrudky. 

3. Pracujte rychle 

Klíčem k úspěchu je svižnost. Ať už připravujete drobenku ručně, v mixéru či v robotu s nožovým nástavcem, pracujte co nejrychleji, aby se máslo v drobence nestihlo rozehřát. 

4. Před posypáním drobenku opět vychlaďte

Drobenku připravte s lehkým přestihem, a než ji nasypete na koláč, uložte ji opět do lednice a dobře vychlaďte. Vždy jí koláč ozdobte až těsně před tím, než ho vložíte do trouby.

5. Šetřete čas a zbytky zamražte

Když drobenku připravujete, udělejte jí rovnou dvojnásobek. Část, kterou nevyužijete hned, dejte do uzaviratelného sáčku, vložte ji do mrazáku a zamrazte.

  • Použít ji pak můžete rovnou z mrazáku. 
  • I pokud vám zbude troška drobenky, neváhejte ji zamrazit, uvidíte, že se vám bude brzy hodit třeba na vylepšení muffinů!

Skryt pre seznam

Čím drobenku vylepšit?

  • Klasický krupicový či krystalový cukr můžete zaměnit za třtinový, skořicový či vanilkový.
    Ovoňte drobenku kořením. Skvělá je skořice, vanilka, kardamom, pernikové koření, mletý zázvor, či špetka muškátového oříšku nebo strouhanou citronovou či pomerančovou kůrou.
  • Nahraďte část mouky strouhanými lískovými oříšky, vlašskými ořechy, pistáciemi, strouhaným kokosem či mletými mandlemi – do drobenky skvěle zužitkujete třeba i pevné zbytky po přípravě domácího ořechového mléka, ovesné a jiné obilné vločky, kakao, mletý mák nebo strouhaný perník.
  • K hotové drobence přidejte půlené či nahrubo nasekané lískové oříšky, nalámané vlašské či pekanové ořechy, mandlové plátky či třísky, kokosové lupínky, nemletý mák či semínka. Vmíchat můžete i nakrájený marcipán, rozdrobené piškoty či sušenky.

Koláče s drobenkou i drobenkové koláče

S drobenkou se dá opravdu kouzlit. Nejen, že sluší kynutým i křehkým koláčům s tvarohem, povidly, mákem i ovocem, ale vylepšit jí můžete i dětmi tolik milované malinové muffiny s drobenkou, obyčejnou bublaninu, jednoduchou hrnkovou buchtua s borůvkami a drobenkou či lité koláče.

  • Nemusíte se ovšem omezovat pouze na zdobení, z drobenky hravě připravíte i jednoduchý a přitom naprosto výborný dort či koláč, nebo pod ni můžete schovat jen (čerstvé či mražené) ovoce a vmžiku tak vyčarovat populární britský dezert – krambl.
  • Dozlatova upečenou žmolenkou ovšem můžete bleskově vylepšit i oblíbený cheesecake či zmrzlinu.

i přípravě kramblu se nebojte ovoce různě kombinovat.

  • Jahody jsou skvělé s broskvemi (či nektarinkami), rebarborou nebo lesními plody, ostružiny zase báječně ladí s hruškami či jablky nebo mangem.
  • Švestky s hruškami zkuste schovat pod marcipánovou či perníkovou drobenku a uvidíte, jaký hit z toho bude!
  • Ke kanadským businkám přidejte strouhanou pomerančovou kůru, která krásně doladí jejich chuť.
  • Pokud nemáte čerstvé ani mražené ovoce, můžete krambl upéct i ze sušeného!
  • Pokud máte drobenku schovanou v mrazáku hravě stihnete vlahý voňavý krambl naservírovat i neohlášené návštěvě. 

Zdroje informací: časopis Apetit, Taste

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...