0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2134 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 284 g
Tuky 96 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč podle starého receptu nejlépe chutná na podzim, kdy jsou jablka ve vrcholné kondici. Vychutnejte si ho s teplým čajem a kopečkem šlehačky.

Suroviny

křehké těsto 1 bal
Na jablečnou náplň
středně velká
citronová šťáva
z jednoho citronu
krupicový cukr 25 g
skořice 1 ČL
mletá
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
citronová kůra
z jednoho citronu
Na drobenku
máslo 85 g
změklé
mouka pšeničná hladká 85 g
hnědý cukr 85 g
citronová kůra
z jednoho citronu

Postup

1

Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.

2

Těsto vložte do koláčové formy a pečlivě ho vymačkejte do všech záhybů. Položte na něj kolo vystřižené z pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dejte na 10 minut předpéct do vyhřáté trouby.

3

Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. V misce vytvořte drobenku: máslo, mouku, cukr a citronovou kůru zlehka zpracujte prsty.

4

Vytáhněte těsto z trouby, naklaďte na něj jablka a poprašte je cukrem, citronovou kůrou a kořením. Navrch naneste drobenku a pečte 20 minut.

5

Pak troubu stáhněte na 180/160 °C a pečte dalších 15–20 minut, až drobenka zezlátne. Podávejte teplé se šlehačkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč