0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2134 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 284 g
Tuky 96 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč podle starého receptu nejlépe chutná na podzim, kdy jsou jablka ve vrcholné kondici. Vychutnejte si ho s teplým čajem a kopečkem šlehačky.

Suroviny

křehké těsto 1 bal
Na jablečnou náplň
jablko 6 ks
středně velká
citronová štáva
z jednoho citronu
krupicový cukr 25 g
skořice 1 ČL
mletá
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
citronová kůra
z jednoho citronu
Na drobenku
máslo 85 g
změklé
mouka pšeničná hladká 85 g
hnědý cukr 85 g
citronová kůra
z jednoho citronu

1 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Těsto vložte do koláčové formy a pečlivě ho vymačkejte do všech záhybů. Položte na něj kolo vystřižené z pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dejte na 10 minut předpéct do vyhřáté trouby.

2 Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřinců, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. V misce vytvořte drobenku: máslo, mouku, cukr a citronovou kůru zlehka zpracujte prsty.

3 Vytáhněte těsto z trouby, naklaďte na něj jablka a poprašte je cukrem, citronovou kůrou a kořením. Navrch naneste drobenku a pečte 20 minut. Pak troubu stáhněte na 180/160 °C a pečte dalších 15–20 minut, až drobenka zezlátne. Podávejte teplé se šlehačkou.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...

Obchod Apetit