
Florentinská pizza
Potřebujete šest surovin (a nic víc). Zajímavé zpestření pro vegetariány.
Vydání: 2004/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 2
Ingredience
- 1 hotovou placku na pizzu
- 6 lžic hotové omáčky na pizzu
- 175 g propláchnutých špenátových lístků (případně mražených)
- 4 lžíce sterilovaných hub, nakrájených na plátky
- 50 g jemně strouhaného parmazánu
- 4 středně velká vejce
- sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla
1. troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Pizzovou placku dejte na plech a potřete ji omáčkou.
2. omytý špenát vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby, přetáhněte nádobu fólií a tu na několika místech propíchněte. Zahřívejte dvě minuty na nejvyšší výkon. Nepoužíváte-li mikrovlnku, poduste špenát dvě minuty na pánvičce pod pokličkou (nepodlévejte, stačí voda, která zůstala na lístcích při oplachování).
3. nechte okapat špenát a spolu s houbami ho rozestřete na pizzu. Osolte, opepřete, posypte polovinou parmazánu a deset minut pečte.
4. plech s pizzou opatrně vyndejte z trouby. Spodkem lžíce vytlačte ve špenátu čtyři důlky a opatrně do nich vyklepněte vejce. Posypte zbytkem sýra a dopékejte ještě šest až osm minut, aby se vejce usadila a bílek ztuhl.
Kouzelná přísada:
Pravá italská omáčka na pizzu vzniká dlouhým vařením loupaných rajčat, různé zeleniny a bylinek. Rychlou náhradou jsou omáčky konzervované, které poslouží jak na pizzu, tak k těstovinám, a dokážou po italsku oživit i klasické české omáčky. Tomatová omáčka Burkhardt, 500 ml za 39 Kč.
2. omytý špenát vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby, přetáhněte nádobu fólií a tu na několika místech propíchněte. Zahřívejte dvě minuty na nejvyšší výkon. Nepoužíváte-li mikrovlnku, poduste špenát dvě minuty na pánvičce pod pokličkou (nepodlévejte, stačí voda, která zůstala na lístcích při oplachování).
3. nechte okapat špenát a spolu s houbami ho rozestřete na pizzu. Osolte, opepřete, posypte polovinou parmazánu a deset minut pečte.
4. plech s pizzou opatrně vyndejte z trouby. Spodkem lžíce vytlačte ve špenátu čtyři důlky a opatrně do nich vyklepněte vejce. Posypte zbytkem sýra a dopékejte ještě šest až osm minut, aby se vejce usadila a bílek ztuhl.
Kouzelná přísada:
Pravá italská omáčka na pizzu vzniká dlouhým vařením loupaných rajčat, různé zeleniny a bylinek. Rychlou náhradou jsou omáčky konzervované, které poslouží jak na pizzu, tak k těstovinám, a dokážou po italsku oživit i klasické české omáčky. Tomatová omáčka Burkhardt, 500 ml za 39 Kč.
Přidat komentář