Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

46 receptů na pizzu všech druhů, barev i tvarů

46 receptů na pizzu všech druhů, barev i tvarů
ZDROJ: Saundarya Srinivasan/ Unsplash

Italskou národní pochoutku –⁠ pizzu není potřeba dlouze představovat. Určitě znáte její klasickou, kulatou podobu potřenou sugem a posypanou sýrem. Naše recepty se však na tvar, provedení ani škálu ingrediencí nijak neomezují. Ve výběru pod článkem najdete třeba havajské pizzové rolky nebo pizzu z pánve!

Pizza je fenomén. Ač se nejedná o úplně dietní a nutričně vyváženou stravu, může být pro její milovníky těžké si ji čas od času nedopřát. Křupavé a zároveň nadýchané těsto, sladkokyselá chuť rajčat a rozpuštěný táhnoucí se sýr z ní totiž činí velmi přitažlivé jídlo.

Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu

Skryt pre seznam

První kulatá pizza

Kulatá pizza, jak ji známe dnes, pochází s velkou pravděpodobností z italského města Neapol. Neapolská pizza má dokonce vlastní regionální ochrannou známku. Poznáte ji podle charakteristického širokého okraje s typickými tmavě vypečenými skvrnami.

  • Tyto skvrny vznikají při pečení ve speciální peci na dřevo nebo dřevěné uhlí díky velmi vysokým teplotám.
  • Pizza Napoletana, někdy také označovaná jako pizza Roma, je pak i název pro konkrétní druh pizzy výhradně s těmito ingrediencemi: rajčata odrůdy San Marzano, Mozzarella di Bufala Campana, ančovičky a kapary.

Pizza pro královnu

V Neapoli vznikla i ikonická pizza Margherita, která byla na počest královny Markéty Savojské vyvedena v barvách italské vlajky. Zajistil to rajčatový základ, sýr mozzarella a lístky čerstvé bazalky.

  • Dnes už se jedná o tak známý druh pizzy, že ji má na prvním místě na menu snad každá pizzerie na světě.

Jinak se však v Itálii i mimo ni setkáte s různými tvary, ingrediencemi i druhy těsta na pizzu. Znáte třeba sfinciuni, plněnou pizzu ze Sicílie?

Připravte si pizzu doma

Na přípravu pizzového těsta potřebujete jen několik základních ingrediencí: mouku, droždí, olivový olej, sůl a vodu. Všechny suroviny stačí společně propracovat v pružné těsto a uložit na chvíli do lednice.

Pro pečení pizzy existují speciální trouby i venkovní pece, ale určitě se obejdete i bez nich. Stačí, když vaši domácí troubu rozpálíte na tu nejvyšší možnou teplotu.

  • Ekonomickým řešením pro domácí přípravu opravdu křupavé pizzy s odfouknutým okrajem je pak i tzv. pizza kámen. Kamenná deska, která se vloží do trouby a teprve na ní se pizza peče. Tento zlepšovák stojí za vyzkoušení.

Sugo Pommodoro a ostatní ingredience

Na pizzu rozhodně patří rajčata, ne však ta čerstvá. Plátky syrových rajčat by pizzu jen zbytečně rozmáčely a ani chuťově by ji nikam neposunuly. Pokud tedy přidávat čerstvá rajčata na pizzu, tak jen jako ozdobu, nikoliv jako základ.

  • Ten by mělo tvořit tzv. sugo, rajčatová omáčka, vyrobená z rajčatového pyré tzv. passaty.
  • Na rajčatový základ se pak nejlépe hodí rajčata jak jinak než italské odrůdy San Marzano, vy však klidně použijte vlastní vyzrálá rajčata ze zahrádky.

Co se týče ostatních ingrediencí, můžete na pizzu použít cokoliv, co máte rádi. Držte se však jednoduchého pravidla, že méně je více. Nejlépe si pizzu vychutnáte jen s pár surovinami.

  • Můžou to být prvotřídní šunky a salámy, čerstvé houby, nakládané artyčoky či olivy.
  • Vše už jen doplníte chuťově korespondujícím sýrem od smetanově jemné mozzarelly po výrazný sýr z kozího mléka. Buon appetito!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam