Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na domácí pizzu

Bazalka, rajčata a mozzarella jsou tři suroviny, bez kterých se neobejde pizza Margherita - naprostý základ italské gastronomie. Zřejmě i proto se jejich barvy dostaly až na italskou vlajku. Nebo to bylo naopak?  Klíčovou roli u pizzy hraje jak kvalita surovin, tak dokonalé těsto na pizzu, které musí být křupavé a nadýchané. Olivy, ančovičky nebo šunka jsou pak už jen třešinka na dortu. 

...

 

Domácí těsto na pizzu

Dnes všem známá podoba pizzy pochází z městečka Neapol. Neapolská pizza je charakteristická svým širokým dozlatova vypečeným okrajem a vůní po dřevěném uhlí. 
Neapolská pizza (pizza Napoletana) má svůj certifikovaný kulatý tvar, způsob přípravy v pecích na dřevo i specifické požadavky na ingredience. Ve skutečnosti se však v Itálii setkáte s různými tvary i druhy těsta, stejně tak si pizzu můžete připravit i doma v troubě. 

Jak na to?

  • Těsto na pizzu se skládá z mouky, droždí, olivového oleje, soli a vody. Nic víc nepotřebujete. 
  • Ideální je těsto nechat kynout přes noc v lednici a teprve pak se pustit do pečení. 
  • Co se týče pečení, pizzu pečte vždy na nejvyšší možnou teplotu
  • Pokud stojíte o pizzu s křupavým a odfouknutým okrajem, řešením je tzv. pečící pizza kámen. Tato kamenná deska dokáže udržet v domácí troubě vysokou teplotu, podobně jako v kamenné troubě v pizzeriích, což je klíčem k úspěchu.

Rajčatový základ na pizzu

Na pizzu se obvykle nepoužívají čerstvá rajčata, protože jsou málo výrazná a příliš vodnatá. Těsto by tak mohlo být po upečení rozmáčené. 
Lepší variantou je tzv. sugo, sladkokyselá rajčatová omáčka z rajčatového pyré (passaty) ochuceného cibulí, česnekem, oreganem, cukrem, solí a octem
Na rajčatový základ se nejlépe hodí rajčata odrůdy San Marzano, která mají výraznou chuť a pevnou dužinu.

Co patří na pizzu?

V zásadě můžete na pizzu použít cokoliv, co máte rádi: dušenou či sušenou šunku, salámy (pepperoni), ančovičky, sardinky, dary moře, houby, olivy, kapary, zeleninu (čerstvá rajčata, pečené papriky) i ovoce (fíky, ananas)
Asi nejkontroverznější pizzou na světě je americká pizza Hawaii, spojující rajčatový základ se šunkou, sýrem a ananasem. Buďto ji milujete, nebo nepovažujete za autentickou a hodnou pozornosti. 

Existují však receptury na pizzu, které používají ověřené kombinace surovin a chutí. Ty jsou sázkou na jistotu:

  • Pizzu Margherita tvoří sugo, mozzarella, čerstvá bazalka a olivový olej.
  • Minimalistickou pizzu marinara zdobí sugo, plátky česneku, olivový olej a voňavé oregano.
  • Pizza Napoletana spojuje sugo s mozzarellou a výraznou chutí ančoviček.
  • Pizza prosciutto cotto je jen rajčatový základ, dušená šunka a mozzarella.
  • Pizza quattro formaggi se často dělá bez použití rajčat, mívá smetanový základ a snoubí se v ní čtyři druhy sýra např. mozzarella, gorgonzola, grana padano a pecorino.
  • Pizza con funghi staví na rajčatovém základu s mozzarellou a žampióny, které obvykle doplňuje ještě dušená šunka.
  • Pizza con salami je na rajčatovém základu s mozzarellou a vypečenými kolečky suchého paprikového salámu.
  • Pizza capricciosa je zajímavá použitím artyčoků ve spojení se šunkou, černými olivami, žampióny, sugem s mozzarellou
  • Pizza quattro stagioni je pro nerozhodné – každá část je jiná: 1/4 Margherita, 1/4 prosciutto cotto, 1/4 salami, 1/4 quattro formagi.

Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč