Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Makový dort jinak

Popis receptu: 
Chcete-li použít tradiční suroviny našich babiček, udělejte si makový dost s povidly. Příprava není náročná a zvládne ji i začínající kuchař-pekař-cukrář. Pokud chcete docílit extra konzistence a chuti, je dobré použít starý mlýnek na mák po babičce, s mosazným trychtýřem. Mák se spíše dodrtí než umele a to je právě to ono-makové,až mamamakokovéé k zbláznění chutné. Upečete-li si tento dort, jednou vám to stačit nebude!
Autor: Marta Groušlová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    8 vajec 160 g moučkového cukru 40 g drcených piškotů 100 g mletých mandlí 100 g mletého /drceného/ máku trochu skořice citronové kůry - biologické l hřebíček drcený Náplň: švestková povidla - kelímek trochu rumu nebo rumové příchutě Čokoládová poleva: 200 g čokolády na vaření 100 g másla marcipánové ozdobičky ( nemusí být)

Příprava jídla

Žloutky vyšleháme s cukrem.Přidáme drcené piškoty, mleté mandle ( oboje lze drtit v mixéru najednou), mletý (drcený) mák.Přidat skořici,citr.kůru,hřebíček. Bílky vyšlehat se ždibcem soli a přidat do směsi. Formu vymazat a vysypat piškotovými drobky. Pečeme na 160 asi 30 minut - podle výkonu trouby.Po upečení rozkrojíme - nečekáme na vychladnutí. Namažeme povidly,která jsme ochutili rumem nebo příchutí.Když jsou moc hustá, ředíme vodou (nepatrně).Teplá dortová placka se krásně s povidly spojí. Vrch dortu namažeme také povidly, i okraje. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a poléváme dort. Pro slavnostní příležitost lze ozdobit marcipánovými ozdůbkami, které jsme vyváleli ze zakoupeného marcipánového těsta a vykrojili třeba vánočními vykrajovátky.
REKLAMA

Přidat komentář