0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rakvičky se šlehačkou - recept
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 184
Do hodiny Snadné 25-35 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3906 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 356 g
Tuky 234 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až se vás někdo filmovými slovy Rudolfa Hrušínského zeptá, jestli chcete rakvičku, nebo věneček, žádejte přesně tyhle rakvičky ze sladkého drobivého žloutkového těsta s nadýchanou neslazenou šlehačkou.

Suroviny

vejce 1 ks
žloutek 4 ks
moučkový cukr 250 g
vanilkový cukr 1 bal
tuk
na vymazání formiček
smetana ke šlehání 300 ml

Postup

1

Předehřejte troubu na 180–190 °C.

2

Vejce, žloutky a oba cukry vyšlehejte elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude.

3

Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby.

4

Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.

5

Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.

NĚCO NAVÍC

  • Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní.
  • Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách za 6 Kč/ks.
  • Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
  • Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.

Související články

Jak zaručeně ušlehat šlehačku
  • Tipy a triky

Jak zaručeně ušlehat šlehačku

Lehoučká šlehačka dá každému dezertu tu pověstnou tečku. Jak ji ale připravit, aby se vždy podařila na jedničku?    ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit