Až se vás někdo filmovými slovy Rudolfa Hrušínského zeptá, jestli chcete rakvičku, nebo věneček, žádejte přesně tyhle rakvičky ze sladkého drobivého žloutkového těsta s nadýchanou neslazenou šlehačkou. Na tento klasický retro dezert už nemusíte do cukrárny – upečte si ho sami!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180–190 °C.
Na těsto na rakvičky vyšlehejte vejce, žloutky a oba cukry elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude.
Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby.
Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.
Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.
NĚCO NAVÍC
- Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní.
- Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách.
- Rakvičky můžete také ozdobit, například sekanými pistáciemi, lyofilizovanými malinami nebo plátky jahod s lístky máty.
- Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
- Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.