Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rakvičky se šlehačkou - recept
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 267
Do 75 minut Snadné 25-35 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3906 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 356 g
Tuky 234 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až se vás někdo filmovými slovy Rudolfa Hrušínského zeptá, jestli chcete rakvičku, nebo věneček, žádejte přesně tyhle rakvičky ze sladkého drobivého žloutkového těsta s nadýchanou neslazenou šlehačkou. Na tento klasický retro dezert už nemusíte do cukrárny – upečte si ho sami!

Suroviny

vejce 1 ks
tuk
na vymazání formiček

Postup

1

Předehřejte troubu na 180–190 °C.

2

Na těsto na rakvičky vyšlehejte vejce, žloutky a oba cukry elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude.

 
3

Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby.

4

Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.

5

Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.

NĚCO NAVÍC

  • Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní.
  • Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách.
  • Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
  • Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín