Až se vás někdo filmovými slovy Rudolfa Hrušínského zeptá, jestli chcete rakvičku, nebo věneček, žádejte přesně tyhle rakvičky ze sladkého drobivého žloutkového těsta s nadýchanou neslazenou šlehačkou.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180–190 °C.
Na těsto na rakvičky vzšlehejte vejce, žloutky a oba cukry elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude.
Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby.
Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.
Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.
NĚCO NAVÍC
- Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní.
- Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách za 6 Kč/ks.
- Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
- Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů)
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů)
- Nejlepší retro dezerty: 18 receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)