Ořechový chlebíček s jablky je dokonalá podzimní báseň.
Suroviny
mouka špaldová hladká
450
g
kypřicí prášek do pečiva
1
plus špetka soli
máslo
450
g
změklé, plus na vymazání
krupicový cukr
450
g
vanilkový extrakt
1
ČL
perníkové koření
1
ČL
vejce
9
ks
o pokojové teplotě, lehce prošlehaná
vlašské ořechy
2
hrnky
nahrubo
Na topping
med
250
g
plus 225 g třtinového cukru
máslo
115
g
změklé
jablko
2
ks
na měsíčky
Postup
1
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček. V míse promíchejte špaldovou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Ručním šlehačem utřete máslo s třtinovým cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Pak zapracujte vanilkový extrakt.
2
Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně ve 4 dávkách vmíchejte mouku – nepřešlehejte. Nakonec vmíchejte ořechy.
3
Rozdělte do pečicích forem. Pečte zhruba 65–80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
4
K podávání smíchejte med, cukr, máslo a špetku soli v pánvi. Na středním plameni zahřejte, až se cukr rozpustí a směs téměř bublá. Vařte ještě 2 minuty. Sejměte z ohně a vmíchejte plátky jablek. Nechte 5 minut stát. Podávejte s plátky chlebíčku.
[[nid:27278]]