Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oříškové košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 121
Více než hodinu Snadné 32 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7505 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 586 g
Tuky 504 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedno z nejúžasnějších cukroví, které jsme kdy v redakci pekli! Recept na oříškové košíčky se stal stálicí v našem vánočním repertoáru. Nepochybujeme, že si najde místo i ve vaší kuchařce. Jsou křehké i krémové současně a žádný milovník oříšků jim neodolá. 

Suroviny

rybízový džem
na dno košíčků
pistácie
nesolené, nasekané, na ozdobu
Na těsto
mleté, lze nahradit mletými mandlemi
máslo 120 g
+ na vymazání formiček
vejce 1 ks
z 1 citronu
Na náplň
mleté
třtinový cukr 150 g
nahrubo rozdrcené
rum 3 PL
tuzemský
Na polevu
čokoláda na vaření 1 ks
nalámaná
máslo 125 g

Postup

1

Do mísy prosejte mouku. Přidejte ostatní suroviny na těsto. Vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinové fólie a dejte přes noc do lednice.

2

Formičky vymažte máslem. Do každé dejte kousek těsta a prsty ho roztlačte do všech záhybů i po dně. Pečte na 180 °C asi 8 minut, dozlatova. Opatrně vyklopte a nechte vychladnout.

3

V hrnci rozehřejte smetanu a odstavte z ohně. Postupně přidejte ořechy, cukr a piškoty. Přilijte rum, promíchejte a nechte trochu zchladnout.

4

Na dno košíčků dejte trochu marmelády. Naplňte ořechovou směsí a nechte zatuhnout.

5

V rendlíku rozehřejte máslo. Přidejte čokoládu a rozmíchejte dohladka. Polijte košíčky a ozdobte pistáciemi.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

09.01.2010 06:07
Pekla jsem podle receptu ve verzi s ořechy košíčky s ořechovou náplní a ze stejného těsta jen místo s ořechy tak s mandlemi a s máslovým krémem s vaječným likérem.... Sklidilo velký úspěch, doporučuji
08.01.2010 09:34
skvele, zmizli ako prve!

Apetit magazín