Oříškové košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 74
Více než hodinu Snadné 32 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7505 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 586 g
Tuky 504 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedno z nejúžasnějších cukroví, které jsme kdy v redakci pekli!

Suroviny

rybízový džem
na dno košíčků
pistácie
nesolené, nasekané, na ozdobu
Na těsto
moučkový cukr 70 g
vlašské ořechy 50 g
mleté, lze nahradit mletými mandlemi
máslo 120 g
+ na vymazání formiček
mouka pšeničná hladká 250 g
prosátá
vejce 1 ks
citronová kůra
z 1 citronu, pro chuť
Na náplň
smetana ke šlehání 375 ml
vlašské ořechy 150 g
mleté
třtinový cukr 150 g
piškoty 150 g
nahrubo rozdrcené
rum 3 PL
tuzemský
Na polevu
čokoláda na vaření 1 ks
nalámaná
máslo 125 g

Suroviny na těsto zpracujte dohladka, zabalte do fólie a nechte přes noc uležet.

Následující den vymažte formičky máslem a do každé dejte vždy kousek těsta a prsty ho roztlačte do všech záhybů i po dně. Pečte při 180 °C asi osm minut dozlatova. Vyklopte a nechte zchladnout.

Na náplň v hrnci rozehřejte smetanu a postupně do ní vsypte sypké přísady a rozmíchejte (větší kousky piškotů nevadí – malé drobky se rozpustí, větší změknou). Přidejte rum, promíchejte a nechte jen trochu zchladnout. Na dno každého košíčku dejte trochu marmelády; potom do nich nandejte připravenou náplň. Košíčky nechte zatuhnout a pak je ještě polijte čokoládovou polevou. Na ni v rendlíku rozehřejte máslo, přidejte čokoládu a míchejte dohladka. Hotové košíčky ozdobte sekanými pistáciemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

Andrea Turoková

skvele, zmizli ako prve!

Anonym

Pekla jsem podle receptu ve verzi s ořechy košíčky s ořechovou náplní a ze stejného těsta jen místo s ořechy tak s mandlemi a s máslovým krémem s vaječným likérem.... Sklidilo velký úspěch, doporučuji

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit