Tvarohová Lučina a sladké ostružiny jsou pro sebe jako stvořené! Na tenhle lahodný a vizuálně dokonalý dort jen tak nezapomenete. Recept na pečený ostružinový cheesecake mohou vyzkoušet i ti, kteří jsou cukrařinou nepolíbení. A přesto i s minimem úsilí své blízké okouzlí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Promíchejte drcené sušenky s mandlemi a máslem a vzniklou hmotu důkladně upěchujte na dno pečícím papírem vyložené dortové formy. Pečte 14 minut nebo dokud nebude korpus pevný. Nechte úplně vychladnout. Snižte teplotu v troubě na 140 °C. Na dno trouby umístěte pekáček s vodou.
Prošlehejte Lučinu s 200 g cukru. Když jsou perfektně spojené, vmíchejte vanilku a po jednom zašlehejte všechna vejce. Nakonec přidejte zakysanou smetanu.
Polovinu ostružin rozmixujte na pyré a propasírujte přes jemné sítko. Semínka vyhoďte. Výsledkem by měla být 1/3 hrnku ostružinového pyré. Vmíchejte do něj vanilkový extrakt a 20-30 g cukru. Odložte stranou.
Polovinu krémové směsi nalijte na připravený korpus. Polovinu ostružinového pyré nakapejte na krém.
Pomocí špejle utvořte „ostružinový vír“. Totéž opakujte se zbylou polovinou krému i pyré.
Pečte 50 minut nebo dokud nejsou okraje pevné a střed se ještě trochu chvěje. Vypněte troubu, dvířka pootevřete a zajistěte vařečkou a nechte cheesecake hodinu chladnout uvnitř. Poté ho vyndejte, nechte zcela vychladnout a přes noc dejte do ledničky.