Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Falafel

Popis receptu: 

Falafel je čistě vegetariánský pokrm pocházející z Egypta. Jedná se o smažené kuličky z cizrny. Servíruje se na talíři nebo v chlebu typu pita, s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou (tahini), zeleninou apod. Je bohatý na proteiny a vitamíny.

Autor: Romana Dobešová
Hodnocení:
91 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    2 šálky namočené cizrny

    1 šálek nasekané jarní cibulky (zelená část)

    1/2 šálku nasekané petrželky

    4 stroužky nasekaného česneku

    1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!)

    2 lžičky soli

    1/2 lžičky pepře

    větší špetka chilli

    olej na smažení

Příprava jídla

Cizrnu namočíme přes noc, aby byla měkká ke konzumaci, ale stále křupavá. Slijeme vodu a cizrnu rozmixujeme. Do mixéru poté přidáme nasekanou cibulku, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Tvarujeme kuličky a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Smažíme ve velké vrstvě oleje na středním plameni dozlatova. Podáváme v pita chlebu, tortille, arabském chlebu s cous cous salátem nebo jen s bramborami, zeleninou a sojanézou nebo bílým jogurtem.

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, nedařilo se mi tvořit kuličky, přesto že jsem vše dělala podle návodu... Čím bych prosím mohla tuto směs doplnit, aby lépe držela? Děkuji za rady.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Pazderníková,
mrzí nás, že se falafel nedaří. Možná bychom zkusili použít spíše konzerovovanou cizrnu, která má tu správnou texturu. Další recept na falafel najdete např. tady: https://www.apetitonline.cz/recept/vegetarianska-miska-s-falafelem

S pozdravem, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Falafel z konzervované nebo vařené cizrny se při smažení OKAMŽITĚ rozpadne. Cizrna musí být rozmixovaná, ale to je často těžké udělat - ucpává mixér nebo se nerozmixuje dost. Sama cizrnu po tisíci pokusech raději prostě strouhám najemno. Pokud Vám kuličky nedařilo vymodelovat, hledala bych chybu v kvalitě rozmixování. Jestli tam nebyl problém, tak možná byla chyba ve špatně slité cizrně nebo ve velkých kusech ostatních surovin - i cibule a česnek musí být opravdu najemno. Zkuste si pro začátek jen namočit cizrnu a syrovou ji nastrouhat, osolit, vymodelovat malé placičky a usmažit. Je to moc dobré a tu správnou konzistenci nezapomenete.
A mám dotaz na redakci - skutečně jste ten recept zkoušeli?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Jano,
děkujeme za skvělé tipy.
Abychom zodpověděli Vaši otázku – bohužel ne. Jedná se totiž o uživatelský recept (označeno pod fotkou), nikoli redakční, takže nebyl vytvořen redakcí, ani neprošel redakčním testováním. Za jeho funkčnost tak bohužel nemůžeme ručit.

Přejeme hezký den, redakce Apetitu

Přidat komentář