Přišel, zavoněl, zvítězil. Slavný francouzský slaný cibulový koláč, quiche lorraine, se určitě stane i vaším favoritem – zvlášť jeho zjednodušená verze z listového těsta. K cibulové náplni se hodí i osmažená slanina, šunka, žampiony nebo špenát. Slaný koláč si vychutnejte jako rychlou večeři nebo praktické jídlo na výlet.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte do kruhového tvaru a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm (můžete použít i cca 4 tartaletkové formičky) tak, aby ji po stranách přesahovalo. Přebytky odřízněte. Dejte asi na deset minut vychladit do lednice.
Vyjměte z lednice, položte na těsto pečicí papír, posypte fazolemi (aby těsto nevyběhlo) a dejte na deset minut předpéct do trouby. Vyndejte, odstraňte fazole a vraťte ještě na pět minut do trouby, dokud těsto pěkně nezezlátne.
Zatímco se těsto chladí a předpéká, dejte se do přípravy cibulové náplně. Je důležité, aby cibulka v náplni byla měkká a zlatavá. Rozpalte olej a pokrájenou cibuli opékejte, dokud nezačne být vláčná. Občas ji promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu nebo nepřipálila – zbytečně by zhořkla. Pak přidejte tymián, pepř a sůl a restujte na mírném ohni, ještě asi čtvrt hodiny, dokud cibule nechytne zlatavou barvu.
V misce smíchejte vejce s mlékem, polovinou sýra a trochou pepře. Prochladlou cibuli rovnoměrně rozprostřete na předpečený korpus a opatrně zalijte směsí vajec, mléka a sýra. Nakonec koláč posypte zbývajícím sýrem a pečte zhruba třicet až čtyřicet minut. Koláč chutná teplý i vychladlý.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Francouzský quiche: vyzkoušejte až 18 druhů náplní(19 receptů )
- Francouzský quiche: vyzkoušejte až 18 druhů náplní(19 receptů )
Komentáře
Výborný koláč, který dělám celkem často a vždy měl u všech velký úspěch :)