Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3346 kcal
Bílkoviny 101 g
Cukr 219 g
Tuky 227 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Přišel, zavoněl, zvítězil. Francouzský slaný koláč se určitě stane i vaším favoritem – zvlášť jeho zjednodušená verze z listového těsta.

Suroviny

listové těsto 400 g
cibule 500 g
olivový olej 3 PL
tymián 2 PL
vejce 3 ks
prošlehaná
mléko 300 ml
ementál 100 g
nastrouhaný
sůl
pepř

Postup

1

Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte do kruhového tvaru a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm tak, aby ji po stranách přesahovalo. Přebytky odřízněte. Dejte asi na deset minut vychladit do lednice.

2

Vyjměte z lednice, položte na těsto pečicí papír, posypte fazolemi (aby těsto nevyběhlo) a dejte na deset minut předpéct do trouby. Vyndejte, odstraňte fazole a vraťte ještě na pět minut do trouby, dokud těsto pěkně nezezlátne.

3

Zatímco se těsto chladí a předpéká, dejte se do přípravy cibulové náplně. Je důležité, aby cibulka v náplni byla měkká a zlatavá. Rozpalte olej a pokrájenou cibuli opékejte, dokud nezačne být vláčná. Občas ji promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu nebo nepřipálila – zbytečně by zhořkla. Pak přidejte tymián, pepř a sůl a restujte na mírném ohni, ještě asi čtvrt hodiny, dokud cibule nechytne zlatavou barvu.

4

V misce smíchejte vejce s mlékem, polovinou sýra a trochou pepře. Prochladlou cibuli rovnoměrně rozprostřete na předpečený korpus a opatrně zalijte směsí vajec, mléka a sýra. Nakonec koláč posypte zbývajícím sýrem a pečte zhruba třicet až čtyřicet minut. Koláč chutná teplý i vychladlý.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit