Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cibulový koláč
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 100
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3346 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 219 g
Tuky 227 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přišel, zavoněl, zvítězil. Slavný francouzský slaný cibulový koláč, quiche lorraine, se určitě stane i vaším favoritem – zvlášť jeho zjednodušená verze z listového těsta. K cibulové náplni se hodí i osmažená slanina, šunka, žampiony nebo špenát. Slaný koláč si vychutnejte jako rychlou večeři nebo praktické jídlo na výlet.

Suroviny

cibule 500 g
najemno
olivový olej 3 PL
tymián 2 PL
sušený
vejce 3 ks
prošlehaná
mléko 300 ml
nastrouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte do kruhového tvaru a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm (můžete použít i cca 4 tartaletkové formičky) tak, aby ji po stranách přesahovalo. Přebytky odřízněte. Dejte asi na deset minut vychladit do lednice.

2

Vyjměte z lednice, položte na těsto pečicí papír, posypte fazolemi (aby těsto nevyběhlo) a dejte na deset minut předpéct do trouby. Vyndejte, odstraňte fazole a vraťte ještě na pět minut do trouby, dokud těsto pěkně nezezlátne.

3

Zatímco se těsto chladí a předpéká, dejte se do přípravy cibulové náplně. Je důležité, aby cibulka v náplni byla měkká a zlatavá. Rozpalte olej a pokrájenou cibuli opékejte, dokud nezačne být vláčná. Občas ji promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu nebo nepřipálila – zbytečně by zhořkla. Pak přidejte tymián, pepř a sůl a restujte na mírném ohni, ještě asi čtvrt hodiny, dokud cibule nechytne zlatavou barvu.

4

V misce smíchejte vejce s mlékem, polovinou sýra a trochou pepře. Prochladlou cibuli rovnoměrně rozprostřete na předpečený korpus a opatrně zalijte směsí vajec, mléka a sýra. Nakonec koláč posypte zbývajícím sýrem a pečte zhruba třicet až čtyřicet minut. Koláč chutná teplý i vychladlý.

Související články

Komentáře

03.12.2016 11:09

Výborný koláč, který dělám celkem často a vždy měl u všech velký úspěch :)

25.04.2010 18:45
Koláč je naprosto výborný!! Mohu pouze doporučit:)

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...