Hovězí líčka jsou skvělá! Jenom je podusíte na červeném víně a zbytek za vás dodělá čas.
Suroviny
Postup
Nakrájíme najemno cibuli, petržel a mrkev, maso v rámci možnosti očistíme a odblaníme. Nakrájíme na větší kousky-porce (cca 100-200 gr). Maso na pánvi na oleji zprudka opečeme, vyjmeme a ve výpeku osmahneme i cibuli a zeleninu. Maso osolíme, opepříme a s kořenovou zeleninou, cibulí a vývarem a vínem dusíme ve větším hrnci pod pokličkou zvolna asi 2 hodiny.
Když je maso měkké, až se rozpadá, dáme ho stranou, šťávu přecedíme do menšího hrnce a pokud je to nutné, trochu zredukujeme.
Nakonec vmícháme kousky chladného másla. Na kaši uvaříme do velmi měkka brambory, scedíme a rozšťoucháme. Vmícháme ohřátou smetanu a nakonec po částech máslo.
Žampiony nakrájíme na drobné kousky a na velmi rozehřáté pánvi (kde smícháme olej a máslo; to musí úplně přestat pěnit) je orestujeme. Trvá to cca 5 minut. Osolíme, opepříme a zaprášíme špetkou kmínu. Nakonec žampiony vmícháme do zredukované omáčky, prohřejeme s masem a podáváme položené na bramborové kaši s omáčkou přelitou kolem.
Iustrační foto: ImageProfessional