Dušený králík

Dušený králík

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 874 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 72 g
Tuky 14 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maltu si zamilujete během chvilky! Není snad na zemi místo, kde by se na tak malé ploše setkalo dobré jídlo a počasí, moře a historie... A právě odtud pochází recept na lahodného dušeného králíka, který si přivezla redaktorka Stáňa.

Suroviny

víno červené 400 ml
šalvěj
pár snítek
bobkový list
pár lístků
sůl a pepř
králičí maso 1 ks
celý králík, naporcovaný
olivový olej
cibule 200 g
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nasekaný nadrobno
rajčatová pasta 40 g
koupíte např. v drogerii dm
rajčata 200 g
nakrájená nadrobno
koření 0.5 ČL
mixed spice
rajčata cherry
2–3 větvičky
mražený hrášek 200 g
olivy černé
nepřibarvované

1 Část vína nalijte do mísy, přidejte část šalvěje a bobkových listů a osolte, opepřete. Promíchejte, v marinádě obraťte králíka a nechte necelou hodinu odležet. 

2 Mezitím nalijte do velkého rendlíku trochu oleje a za častého míchání opečte cibuli a česnek, aby cibule zesklovatěla. Zmírněte oheň. Přidejte rajčatovou pastu, nakrájená rajčata, kořenicí směs, bobkové listy a zbylé víno a trochu vody. Přiklopte, dokud směs nedosáhne bodu varu. Jakmile směs začne vřít, odstavte ji.

3 Králíka vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami. Marinádu přeceďte a odložte. Králíka osolte a opepřete, v pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte ho dozlatova. Přidejte trochu šalvěje. Chcete-li, můžete ho upéct v předehřáté troubě, potřeného trochou olivového oleje a s vetřenou šalvějí, solí a pepřem.

4 Králíka vložte do rajčatové směsi, přiklopte, navrch položte rajčátka na větvič- ce a na velmi mírném ohni duste 90 minut, asi 5 minut před koncem přidejte hrášek. Vysychá-li směs v rendlíku příliš rychle, přilijte trochu marinády. Směs lze rovněž dusit zakrytou v troubě při cca 170°C. Podle chuti ozdobte olivami.

NĚCO NAVÍC
Podávejte se špagetami a spoustou strouhaného sýra nebo s čerstvým světlým maltským chlebem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit