
Dušený králík
Maltu si zamilujete během chvilky! Není snad na zemi místo, kde by se na tak malé ploše setkalo dobré jídlo a počasí, moře a historie... A právě odtud pochází recept na lahodného dušeného králíka, který si přivezla redaktorka Stáňa.
Ingredience
- 300–400 ml červeného vína
- pár snítek šalvěje a bobkových listů
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 králík, naporcovaný
- olivový olej
- 200 g cibule, nakrájené nadrobno
- 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 40 g rajčatové pasty (koupíte např. v drogeriích dm)
- 200 g rajčat, nakrájených nadrobno
- 1/2 lžičky kořenicí směsi mixed spice
- 2–3 větvičky třešňových rajčátek
- 200 g mraženého hrášku
- fialové (nepřibarvované černé) olivy
Příprava jídla
1 Část vína nalijte do mísy, přidejte část šalvěje a bobkových listů a osolte, opepřete. Promíchejte, v marinádě obraťte králíka a nechte necelou hodinu odležet.
2 Mezitím nalijte do velkého rendlíku trochu oleje a za častého míchání opečte cibuli a česnek, aby cibule zesklovatěla. Zmírněte oheň. Přidejte rajčatovou pastu, nakrájená rajčata, kořenicí směs, bobkové listy a zbylé víno a trochu vody. Přiklopte, dokud směs nedosáhne bodu varu. Jakmile směs začne vřít, odstavte ji.
3 Králíka vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami. Marinádu přeceďte a odložte. Králíka osolte a opepřete, v pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte ho dozlatova. Přidejte trochu šalvěje. Chcete-li, můžete ho upéct v předehřáté troubě, potřeného trochou olivového oleje a s vetřenou šalvějí, solí a pepřem.
4 Králíka vložte do rajčatové směsi, přiklopte, navrch položte rajčátka na větvič- ce a na velmi mírném ohni duste 90 minut, asi 5 minut před koncem přidejte hrášek. Vysychá-li směs v rendlíku příliš rychle, přilijte trochu marinády. Směs lze rovněž dusit zakrytou v troubě při cca 170°C. Podle chuti ozdobte olivami.
NĚCO NAVÍC
Podávejte se špagetami a spoustou strouhaného sýra nebo s čerstvým světlým maltským chlebem.
Přidat komentář