Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mexické pomalu pečené vepřové maso se zelenou salsou

Mexické pomalu pečené vepřové maso se zelenou salsou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Mexické pomalu pečené vepřové maso se zelenou salsou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4873 kcal
Bílkoviny 414 g
Sacharidy 246 g
Tuky 269 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li rádi tacos, je na čase naučit se připravovat carnitas. Mexické pomalu pečené vepřové se většinou připravuje v tuku, my jsme zvolili odlehčenou verzi.

Suroviny

ramínko – bez kůže, nakrájené na 10cm kostky
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr mletý 1,5 PL
sůl
skořice 1 svitek
nakrájená na čtvrtky
česnek 4 stroužky
oloupané
pomerančová šťáva
ze 2 velkých pomerančů
Na salsu
velká zelená nezralá rajčata nebo lépe 1 velká konzerva (790g) naložených mexických tomatillos, okapaných – viz Něco navíc
česnek 3 stroužky
neloupané
zelené, podélně rozpůlené
nakrájená na čtvrtky
sůl
olivový olej
koriandr čerstvý 1 hrst
K podávání
teplé, k podávání
na kolečka
rozdrobený
na klínky
koriandr čerstvý
lístky

Postup

1

Začněte salsou. Rozpalte troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Na plech s pečicím papírem rozložte tomatillos, česnek, chilli papričky a cibuli. Osolte, pokapejte olejem a vložte do trouby. Pečte, dokud cibule, česnek a chilli nezměknou a nezačnou se na nich objevovat tmavé puchýřky, trvá to asi 15–20 minut. Nechte zchladnout, pak vyloupněte česnek ze slupky a papričky zbavte stopky. Vložte do sekáčku s lístky koriandru a umixujte na salsu.

2

Teplotu v troubě snižte na 130°C, v horkovzdušné na 110°C. Maso osolte a obalte v římském kmínu a koriandru. Vložte ho v jedné vrstvě do velké a nízké zapékací nádoby, přidejte skořici, bobkový list, cibuli a česnek. Přelijte pomerančovou šťávou, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte 4 hodiny.

3

Sundejte alobal a zvyšte teplotu na 200°C (horkovzduch na 180°C). Výpek slijte (odstraňte přitom skořici a bobkový list) a uchovejte. Maso s cibulí pečte ještě 20–30 minut dokřupava. Hotové maso natrhejte vidličkou na hrubá vlákna a vmíchejte do něj trochu výpeku. Navršte maso do tortill, přidejte podle chuti suroviny k podávání a salsu.

NĚCO NAVÍC
Tomatillos nejsou rajčata, ale plody mochyně dužnoplodé (říká se jim také mexická zelená rajčata). Mají nakyslou chuť podobnou angreštu a mimo Mexiko jsou k dostání konzervované, a to v obchodech s mexickými specialitami či na internetu.

Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč