Máte-li rádi tacos, je na čase naučit se připravovat carnitas. Mexické pomalu pečené vepřové se většinou připravuje v tuku, my jsme zvolili odlehčenou verzi.
Suroviny
Postup
Začněte salsou. Rozpalte troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Na plech s pečicím papírem rozložte tomatillos, česnek, chilli papričky a cibuli. Osolte, pokapejte olejem a vložte do trouby. Pečte, dokud cibule, česnek a chilli nezměknou a nezačnou se na nich objevovat tmavé puchýřky, trvá to asi 15–20 minut. Nechte zchladnout, pak vyloupněte česnek ze slupky a papričky zbavte stopky. Vložte do sekáčku s lístky koriandru a umixujte na salsu.
Teplotu v troubě snižte na 130°C, v horkovzdušné na 110°C. Maso osolte a obalte v římském kmínu a koriandru. Vložte ho v jedné vrstvě do velké a nízké zapékací nádoby, přidejte skořici, bobkový list, cibuli a česnek. Přelijte pomerančovou šťávou, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte 4 hodiny.
Sundejte alobal a zvyšte teplotu na 200°C (horkovzduch na 180°C). Výpek slijte (odstraňte přitom skořici a bobkový list) a uchovejte. Maso s cibulí pečte ještě 20–30 minut dokřupava. Hotové maso natrhejte vidličkou na hrubá vlákna a vmíchejte do něj trochu výpeku. Navršte maso do tortill, přidejte podle chuti suroviny k podávání a salsu.
NĚCO NAVÍC
Tomatillos nejsou rajčata, ale plody mochyně dužnoplodé (říká se jim také mexická zelená rajčata). Mají nakyslou chuť podobnou angreštu a mimo Mexiko jsou k dostání konzervované, a to v obchodech s mexickými specialitami či na internetu.
Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media