Krůtí stehna podle Dity P.

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Krůtí stehna podle Dity P.

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

olivový olej 1 PL
krůtí stehna 2 ks
celkem asi 1½ kg
šalotka 15 ks
nebo malá žlutá cibule (celkem cca 750 g)
česnek 2
oloupané, ale v celku
vývar kuřecí 200 ml
rajčata 400 g
naši přidali i sušená a bylo to vynikající
tymián 4
bobkový list 2 ks
sůl
pepř
čerstvě namletý
Připrava: 30 minut Pečení: asi 2 hodiny / Pro 6 osob 1–2 lžíce olivového oleje 2 krůtí stehna, celkem asi 1½ kg 15 šalotek nebo malých žlutých cibulí (celkem cca 750 g), oloupaných, ale v celku 2 stroužky česneku, oloupané, ale v celku 200 ml drůbežího vývaru 400g konzerva rajčat 4 snítky tymiánu 2 bobkové listy sůl a čerstvě namletý pepř Postup přípravy 1. Zatímco zahřívám troubu na 220 °C, rozpálím na plotně olej v kastrolu vhodném do trouby. Krůtí stehna omyju, osuším, osolím a v kastrolu je opeču ze všech stran dohněda, trvá to 3–4 minuty z každé strany. Pak je vyndám a dám stranou. 2. Stáhnu trochu plamen, na olej vhodím šalotky nebo cibuli a opékám ji asi 10 minut, až začnou karamelizovat. Přidám česnek, ještě asi minutu opékám, pak do kastrolu vliju vývar, rajčata a přidám bobkové listy. Pak dám do kastrolu maso, osolím, opepřím a pokryju tymiánem. Kastrol přiklopím a dám ho do trouby. 3. Dusím 30–45 minut při 220 °C, pak teplotu snížím na 180 °C a peču ještě 1½–2 hodiny, podle velikosti masa. Zhruba 45 minut před koncem pečení sundám z kastrolu poklici a stehna občas přeliju vypečenou šťávou. Ke krůtím stehnům podávám nejčastěji bramborovou kaši nebo je jíme jen s čerstvým pečivem.

Obchod Apetit