Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát z mušlí svatojakubek

Svatojakubky neboli hřebenatky mají křehké, jemné masíčko, které potřebuje jen pár minut na hodně rozpálené pánvi. Stačí je tedy připravit až těsně před podáváním…
Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 2
Doba přípravy:
P

Ingredience

    Na zálivku:
    • 1 lžíci červeného vinného octa
    • 1 lžičku dijonské hořčice
    • 3 lžíce olivového oleje

    Na salát:
    • 4 plátky pršutu, natrhaného na delší kousky
    • 2 hrsti salátových listů, nejlépe i červených
    • hrst nasekané pažitky
    • 6–8 svatojakubek (prodává například La Bretag­ne nebo Carrefour – za 599 Kč/kg mražené, za 1299 Kč/kg chlazené) nebo 6 až 8 předvařených loupaných tygřích krevet, případně 100 g krevetek
    • 1 lžíci slunečnicového oleje
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Nejdřív připravte zálivku: ocet prošlehejte s hořčicí a olivovým olejem, případně podle chuti trochu osolte a opepřete.

2. V silnostěnné nepřilnavé pánvi nasucho opečte kousky pršutu, aby byly křupavé; trvá to asi čtyři nebo pět minut. Pokud si pršut nepřipravujete dopředu, nemusíte pánev mýt, jenom ji dejte stranou – budete ji ještě potřebovat.

3. Chvíli před podáváním nalijte polovinu zálivky do mísy, přidejte salátové listy, polovinu vypečeného pršutu a nasekané pažitky, ale ještě je nepromíchávejte.

4. Pánev od pršutu, případně čistou pánev dejte na vyšší plamen. Až bude rozpálená, vlijte na ni slunečnicový olej, přidejte svatojakubky a ze všech stran je důkladně opečte, aby byly pěkně zlatohnědé.

5. Stáhněte pánev z ohně, promíchejte salátovou směs v míse, rozdělte ji na dva talíře, přidejte mušle a všechno posypte zbylým pršutem a pažitkou. Zakápněte zbylou zálivkou a podávejte.

Získejte náskok
Zálivku si klidně připravte i několik dní předem a ve šroubovací sklenici ji uložte do chladničky. Také pršut můžete osmažit až den dopředu. Dejte ho na talíř pokrytý kuchyňským papírem a přetáhněte smršťovací fólií. (Pršut není nutné dávat do ledničky – stačí, když bude na chladném místě.)
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.42, vyměněná fotografie.
Obrazek uzivatele
Již několik let je tu u receptu chybný obrázek. Není to škoda?

Přidat komentář