Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřové kotletky v cidru se šalvějí a jablky

Kotletky jsou na dušení ideální, a protože nepotřebují tolik páry, stačí jim mělčí nádoba. Jablečný cidre můžete nahradit světlým, lehkým pivem, které není příliš hořké.
Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: 1 hodina a 10 minut
P
Francouzská

Ingredience

    • 4 vepřové kotlety, každou o váze cca 200 g 1 lžičku hladké mouky
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 lžičku másla
    • 2 jablka, nakrájená na osminky
    • 250 ml cidru nebo lehkého piva
    • 1 lžičku čerstvé či ½ lžičky sušené šalvěje
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžičku hrubozrnné (kremžské) hořčice
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Kotlety osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V pánvi rozehřejte olej i máslo a maso na něm z obou stran dozlatova opečte. Pak ho naskládejte do mělčí zapékací formy.

2. Jablka na mírném plameni opečte v téže pánvi jako kotlety – ovoce má zhnědnout a začít karamelizovat. Pak je rozložte na plátky masa i mezi ně. Do pánve přilijte cidr, uveďte do varu a rozpusťte všechny výpečky. Vzniklou omáčku vlijte do formy. Překryjte ji alobalem, vložte na střední příčku v troubě a duste tři čtvrtě hodiny až hodinu, až maso i jablka dokonale zkřehnou.

3. Maso i jablka přesuňte do servírovací nádoby a udržujte v teple. Do vydušené šťávy vsypte šalvěj a nechte ji na plotně odpařit na polovinu; trvá to zhruba pět minut. Mimo plamen vmíchejte smetanu i hořčici a ještě asi pět minut povařte, aby omáčka hezky zhoustla; podle chuti ji dosolte a při podávání přelijte přes kotlety. Dobrou přílohou je rýže nebo opékané brambory.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečné hody

Jablečné hody

Jablečná hádanka: Cider nebo cidre? Čím se od sebe liší?

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento recept mám ten pocit dělal kdysy ve svém expresu kuchař Ansley Herriot...pomatuji si, že již tenkrát mě ten recept velmi nadchl a musím uznat, že jeho varianta s hustou zakysanou smetanou mi přišel delikátnější. Váš recept jsem ale zkusila a je také výtečný, jen opravdu doporučuji šalvěj čerstvou...naštěstí jarní období nám na bilinky přeje:-).....
Obrazek uzivatele
Tento recept doporučuji všem, je opravdu jednoduchý a zároveň velmi nevšední
Obrazek uzivatele
Ať se snažím jak se snažím, bylinky za oknem me vždy uhynou ;o(((
Obrazek uzivatele
Doporučuji kupovat čerstvé bylinky v sezoně na trhu, kde lze koupit skoro všechny dostupné druhy úplně čerstvé. Já jsem takto sehnala i šalvěj
Obrazek uzivatele
Mám výbornou zkušenost s uchováním bylinek v mrazáku - do jednotlivých skleněných doziček nasypu již očištěné a posekané bylinky a mám vždy po ruce přesně takové množství, které potřebuju. Takto lze uchovávat všechny možné bylinky, horší zkušenost mám pouze s pažitkou a naťovou cibulkou, které jsou po rozmrazení rozplizlé. Tzn. v sezóně doporučuji nakoupit zásoby a uchovávat takto :o)))
Obrazek uzivatele
Je to výborné. Díky za inspiraci ;o)
Obrazek uzivatele
Cidr jsem nahradil slabým světlým pivem, do kterého jsem kápnul jablečný ocet. Jinak je to vynikající recept, poměrně jednoduchý
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.25
Obrazek uzivatele
Vyborne, doporucuji!

Přidat komentář