„Tímto jídlem jsme si připomněli všechny recepty, které psala naše bývalá kolegyně Katka Švejdová (poznávacím znamením byla slanina a litry smetany). Tak, tyhle ředkvičky jsou pro Katku a pro odvážné!“ směje se redaktorka Darina Sieglová.
Suroviny
1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte vodu, přilijte smetanu, vývar a rozšťouchejte nebo vyšlehejte v robotu s metlou dohladka. Podle potřeby osolte.
2 Připravte ředkvičky. Slaninu nechte vypražit dokřupava, nejlépe na pánvi. Vyjměte, dejte stranou a tuk slijte. Odeberte 3 lžíce a dejte je do menšího rendlíku, zbylý tuk můžete uchovat na jindy. K tuku přidejte máslo a vše pomalu zahřívejte. Sejměte z plotny a vmíchejte papriku, citronovou kůru a sůl. Nechte stát na lince a čas od času zamíchejte, směs začne postupně houstnout, trvá to asi 20–30 minut (proces můžete urychlit, pokud dáte hrnec do ledové lázně, v tom případě ale míchejte podstatně častěji, aby vám směs neztuhla úplně). Když má směs krémovou konzistenci, postupně v ní smočte ředkvičky. Skládejte je na talíř vyložený pečicím papírem a nechte zatuhnout.
3 Kotlety osolte, opepřete a na pánvi s trochou oleje opečte z obou stran. Podávejte je s kaší, ředkvičkami a přelité (zbylým slaninovým) máslem.
NĚCO NAVÍC
Vypečenou slaninu rozdrobte a posypte jí kotlety nebo ji podávejte v misce, ať si každý nasype sám.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15x ředkvičky na talíři(15 receptů)