
Jehněčí kotletky s brokolicí
Brokolice dodá vitaminy i barvu lahodné jehněčí pečínce...
Ingredience
- 2 hrsti lístků máty
- 2 hrsti lístků hladkolisté petrželky
- 20 g piniových oříšků, opražených
- 1 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- cca 80ml olivového oleje + trocha na potření
- 4–8 jehněčích kotletek s kostí (podle velikosti)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 300 g stonkové brokolice (k dostání v obchodech Marks &Spencer), podle potřeby nakrájené
- cca 2 lžičky citronové šťávy
- 50 g polníčku nebo potočnice (občas ji mívají v Marks&Spencer, ale dokonce už i na farmářských trzích)
- 2–3 hrsti hráškových výhonků
- 1 větší vařená červená řepa, nakrájená na sirky
- cca 50 g balkánského sýra, rozdrobeného či nakrájeného
- 1–2 jarní cibulky, nakrájené natenko
Příprava jídla
1 Suroviny až po česnek rozmixujte na pastu. Postupně přilévejte asi 60 ml oleje a promixujte, aby se vše spojilo. Vzniklé pesto odložte.
2 Maso potřete olejem, osolte a opepřete. V misce promíchejte brokolici se 2 lžičkami olivového oleje. Grilovací pánev rozehřejte na středním až silném ohni. Brokolici na ní opékejte 3–4 minuty, aby měla opálené proužky. Odložte stranou. Jehněčí kotletky opékejte z každé strany cca 4 minuty (pak by měly být středně opečené) či podle své chuti a podle výšky masa.
3 V misce prošlehejte 2 lžičky citronové šťávy a 2 lžičky olivového oleje. Osolte a opepřete, dolaďte olejem či šťávou.
4 Na servírovací mísu, plech, tác či jiný vhodný kus nádobí naaranžujte brokolici, polníček nebo potočnici, hráškové výhonky a červenou řepu. Navrch dejte kotletky, pokropte citronovou zálivkou, poklaďte pestem a posypte sýrem a jarní cibulkou.
Přidat komentář