
Bulgurový salát s tofunézou
Snadno vás přesvědčíme, že se klasický bramborový salát dá s úspěchem nahradit velmi zdravou verzí. Bulgur je výborný i jako příloha a připravuje se z něj známý sytý salát ‚tabbouleh‘.
Vydání: 2006/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6-7
Ingredience
- 500 g bulguru
- 1–2 menší cibule
- 2 mrkve a petržele + 1 menší celer
- 100 g nakládaných okurek nebo kaparů
- 450 g tofunézy (krémový přípravek na bázi sójového tvarohu, nahradí majonézu)
- mořskou sůl, hrubě mletý čerstvý pepř
- a 1–2 lžíce umeocta (japonský ocet
- z navinulých švestek umeboši)
- svazek pažitky, jemně nasekané
Na dochucení:
Příprava jídla
1. Bulgur připravte podle návodu na obalu – vaří se podobně jako rýže, obvykle v poměru jeden díl bulguru na dva díly vody, ale vody můžete dát o třetinu méně, aby zrna zůstala spíše sypká. Na závěr ho ještě nechte dojít pod poklicí.
2. Zeleninu uvařte v mírně osolené vodě doměkka a sceďte (vývar si můžete nechat na polévku). Nakrájejte zeleninu na kostky a smíchejte s tofunézou, okurkami a kapary. Osolte, opepřete a případně chuť dotáhněte umeoctem. Posypte pažitkou.
Lahodná zrna
Bulgur, to jsou hrubě mletá zrna naklíčené pšenice; znaly ho už staré civilizace. Je lehce stravitelný, nenadýmá a posílí děti, rekonvalescenty i sportovce. Jako příloha i součást salátů nikdy nevymizel z arabské a balkánské kuchyně. Zachutná všem, kdo rádi oříšky, blíží se jim trochu chutí.
2. Zeleninu uvařte v mírně osolené vodě doměkka a sceďte (vývar si můžete nechat na polévku). Nakrájejte zeleninu na kostky a smíchejte s tofunézou, okurkami a kapary. Osolte, opepřete a případně chuť dotáhněte umeoctem. Posypte pažitkou.
Lahodná zrna
Bulgur, to jsou hrubě mletá zrna naklíčené pšenice; znaly ho už staré civilizace. Je lehce stravitelný, nenadýmá a posílí děti, rekonvalescenty i sportovce. Jako příloha i součást salátů nikdy nevymizel z arabské a balkánské kuchyně. Zachutná všem, kdo rádi oříšky, blíží se jim trochu chutí.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 18:24