Svěží, pikantní, a přitom prostý. Takový je salát Caesar ve své originální podobě. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup a vysvětlí, jaké suroviny použít.
Suroviny
Postup
Správné ingredience
Zálivka má jasně dané složení – nesmějí v ní chybět čerstvé žloutky, dijonská hořčice, sardelky (neboli ančovičky), estragonový ocet a panenský olivový olej.
Máte-li obavu z čerstvých vajec, použijte pasterizovaná (případně můžete žloutky nahradit odpovídajícím množstvím majonézy a tu pak dochutit podle potřeby). Nevynechte ani estragonový vinný ocet (např. značky Carbonell je běžně dostupný), který má jemnou specifickou chuť.
Římský salát je šťavnatý a krásně křupavý listový salát s výraznou chutí. „Rozhodně ho nenahrazujte jiným salátem, ani ledovým, jak to v některých restauracích dělají,“ říká Filip Sajler. Římský (a ještě ledový) salát se na rozdíl od jiných druhů netrhá, ale krájí.
Parmazán hraje v salátu Caesar také nezastupitelnou roli. Nastrouhejte ho na hoblinky škrabkou na brambory, na hrubém struhadle či plátkovačem na sýry. Chuti originálního parmazánu se pochopitelně nic nevyrovná, ale když použijete jeho levnější alternativy, jako je Gran Padano nebo Gran Moravia, neuděláte chybu.
Krutony by měly být z kvalitního bílého pečiva, nejlépe den starého. Takové je na opékání vhodnější než úplně čerstvé – líp se tak dopracujete k cíli: ke křupavým krutonům s měkkým vnitřkem.
Křupavé krutonky
Nejdřív si připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1,5–2 cm.
Pikantní zálivka
Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním.
Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí.
Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.
Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.
Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky.
Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta.
Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.
Poslední úpravy
Parmazán nastrouhejte na hobliny a asi dvě třetiny z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou. „Parmazán se tak dostane do každého sousta a salát má lepší chuť, než když je sýr pouze na povrchu,“ říká Filip Sajler.
Potom salát rozdělte na talíře, posypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé), ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a podávejte.