Svěží, pikantní, a přitom prostý. Takový je slavný salát Caesar ve své originální podobě. Šéfkuchař Filip Sajler vás provede receptem na salát Caesar krok za krokem, naučí správný postup a vysvětlí, jaké suroviny použít.
Suroviny
Postup
Nejdřív připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách asi 1,5–2 cm.
Pokud opékáte menší množství pečiva, opečte ho nasucho v nepřilnavé pánvi, pokdu větší, lepší je ho péct na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a dokřupava.
Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí. Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, až vytvoříte směs připomínající majonézu.
TIP REDAKCE
Pikantní zálivku můžete připravit až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou potravinářskou fólií v lednici. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním.
Vmíchejte nasekaný česnek a nasekané sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte vychladit do lednice.
Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky.
Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta.
Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.
Parmazán nastrouhejte na hobliny a asi dvě třetiny z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou. „Parmazán se tak dostane do každého sousta a salát má lepší chuť, než když je sýr pouze na povrchu,“ radí Filip Sajler.
Potom salát rozdělte na talíře, posypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé), ozdobte zbylými hoblinami parmazánu a podávejte.
SPRÁVNÉ INGREDIENCE
- Zálivka má jasně dané složení – nesmějí v ní chybět čerstvé žloutky, dijonská hořčice, sardelky (neboli ančovičky), estragonový ocet a panenský olivový olej.
- Máte-li obavu z čerstvých vajec, použijte pasterizovaná (případně můžete žloutky nahradit odpovídajícím množstvím majonézy a tu pak dochutit podle potřeby). Nevynechte ani estragonový vinný ocet, který má jemnou specifickou chuť.
- Římský salát je šťavnatý a krásně křupavý listový salát s výraznou chutí. „Rozhodně ho nenahrazujte jiným salátem, ani ledovým, jak to v některých restauracích dělají,“ říká Filip Sajler. Římský (a ještě ledový) salát se na rozdíl od jiných druhů netrhá, ale krájí.
- Parmazán hraje v salátu Caesar také nezastupitelnou roli. Nastrouhejte ho na hoblinky škrabkou na brambory, na hrubém struhadle či plátkovačem na sýry. Chuti originálního parmazánu se pochopitelně nic nevyrovná, ale když použijete jeho levnější alternativy, jako je Gran Padano nebo Gran Moravia, neuděláte chybu.
- Krutony by měly být z kvalitního bílého pečiva, nejlépe den starého. Takové je na opékání vhodnější než úplně čerstvé – líp se tak dopracujete k cíli: ke křupavým krutonům s měkkým vnitřkem.