Křupavý Caesar salát s krutony

Křupavý Caesar salát s krutony

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3279 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 44 g
Tuky 256 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží, pikantní, a přitom prostý. Takový je salát Caesar ve své originální podobě. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup a vysvětlí, jaké suroviny použít.

Suroviny

římský salát 1 ks
parmazán 150 g
v celku
bageta 0.5 ks
bílá, z předešlého dne
Na zálivku
žloutek 2 ks
čerstvý
vinný ocet bílý
estragonový, stačí jen 1 střik
hořčice dijonská 1 ČL
krupicový cukr 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 100 ml
česnek 1 stroužek
menší, najemno nasekaný
sardelky 4 ks
řezy, najemno nasekané

Postup

1

Správné ingredience

Zálivka má jasně dané složení – nesmějí v ní chybět čerstvé žloutky, dijonská hořčice, sardelky (neboli ančovičky), estragonový ocet a panenský olivový olej.

Máte-li obavu z čerstvých vajec, použijte pasterizovaná (případně můžete žloutky nahradit odpovídajícím množstvím majonézy a tu pak dochutit podle potřeby). Nevynechte ani estragonový vinný ocet (např. značky Carbonell je běžně dostupný), který má jemnou specifickou chuť.

2

Římský salát je šťavnatý a krásně křupavý listový salát s výraznou chutí. „Rozhodně ho nenahrazujte jiným salátem, ani ledovým, jak to v některých restauracích dělají,“ říká Filip Sajler. Římský (a ještě ledový) salát se na rozdíl od jiných druhů netrhá, ale krájí.

3

Parmazán hraje v salátu Caesar také nezastupitelnou roli. Nastrouhejte ho na hoblinky škrabkou na brambory, na hrubém struhadle či plátkovačem na sýry. Chuti originálního parmazánu se pochopitelně nic nevyrovná, ale když použijete jeho levnější alternativy, jako je Gran Padano nebo Gran Moravia, neuděláte chybu.

4

Krutony by měly být z kvalitního bílého pečiva, nejlépe den starého. Takové je na opékání vhodnější než úplně čerstvé – líp se tak dopracujete k cíli: ke křupavým krutonům s měkkým vnitřkem.

5

Křupavé krutonky

Nejdřív si připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1,5–2 cm.

6

Menší množství pečiva opečte nasucho v nepřilnavé pánvi, větší na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a dokřupava.

7

Pikantní zálivka

Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním.

8

Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí.

9

Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu.

10

Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit.

11

Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky.

12

Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta.

13

Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.

14

Poslední úpravy

Parmazán nastrouhejte na hobliny a asi dvě třetiny z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou. „Parmazán se tak dostane do každého sousta a salát má lepší chuť, než když je sýr pouze na povrchu,“ říká Filip Sajler.

Potom salát rozdělte na talíře, posypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé), ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit