Snadno vás přesvědčíme, že se klasický bramborový salát dá s úspěchem nahradit velmi zdravou verzí. Bulgur je výborný i jako příloha a připravuje se z něj známý sytý salát ‚tabbouleh‘.
Suroviny
Postup
Bulgur připravte podle návodu na obalu – vaří se podobně jako rýže, obvykle v poměru jeden díl bulguru na dva díly vody, ale vody můžete dát o třetinu méně, aby zrna zůstala spíše sypká. Na závěr ho ještě nechte dojít pod poklicí.
Zeleninu uvařte v mírně osolené vodě doměkka a sceďte (vývar si můžete nechat na polévku). Nakrájejte zeleninu na kostky a smíchejte s tofunézou, okurkami a kapary. Osolte, opepřete a případně chuť dotáhněte umeoctem. Posypte pažitkou.
Lahodná zrna
Bulgur, to jsou hrubě mletá zrna naklíčené pšenice; znaly ho už staré civilizace. Je lehce stravitelný, nenadýmá a posílí děti, rekonvalescenty i sportovce. Jako příloha i součást salátů nikdy nevymizel z arabské a balkánské kuchyně. Zachutná všem, kdo rádi oříšky, blíží se jim trochu chutí.
Komentáře