Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborová focaccia pugliese
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2397 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 439 g
Tuky 22 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze základního chlebového těsta se dá vytvořit i něco velmi výjimečného. Když přidáte brambory a rozmarýn, získáte legendární italský chléb focaccia (čti: fokača). Stačí ho doplnit salátem, a máte skvělý lehký oběd!

Suroviny

sůl 2 ČL
droždí sušené 7 g
olivový olej
plus na potírání
nové, na plátky o síle mince
rozmarýn 2
větvičky
sůl
mořská na dozdobení a ochucení

Postup

1

Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj olej a 300 ml vody a dobře spojte. Pokud bude těsto moc hutné, přidejte dvě až tři lžíce vody a znovu promíchejte, poté důkladně prohněťte na pomoučněném válu. Takto zpracované těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.

2

Vyjměte těsto z mísy, několikrát s ním bouchněte o pracovní plochu a poté ho vtlačte do vymaštěné formy o velikosti 20 x 30 cm. Povrch potřete olivovým olejem a prstem vytvořte hluboké důlky. Nahoru rozložte brambory a snítky rozmarýnu, zakápněte trochou oleje a nechte ještě hodinku dojít do dvojnásobného objemu.

3

Předehřejte troubu na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Těsto můžete posypat trochou soli. Chleba pečte dozlatova; trvá to cca půl hodiny. Že je hotovo, poznáte podle toho, že jsou brambory už propečené a chléb zní na poklep dutě. Hotovou focacciu můžete ještě zakápnout trochou oleje. Před podáváním ji nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

30.03.2008 09:22
Recept se nachází v č.1/06, str.27
26.03.2008 14:29
V seznamu ingrediencí chybí 300ml vody.
04.07.2008 14:11
Recept jsem vyzkoušela a dělám ho od té doby pravidelně, i s malými obměnami. Oblíbili jsme si na těsto místo brambor naskládat rajčata, olivy a sýr a zasypat oregánem. Taková domácí pizza. Vřele doporučuji všem!!!