Tenhle vtipný chlebový had na špejli nadchne všechny věkové kategorie.
Suroviny
Postup
Do mísy robotu nasypte mouku, sůl a udělejte důlek. Droždí rozmíchejte ve 20ml vlažné vody a nalijte do důlku. Na robot nasaďte hnětací hák a těsto hněťte, postupně přilévejte 120ml vlažné vody, olivový olej a nakonec přidejte tymián a nasekanou jarní cibulku. Nechte propracovat asi 10 minut. Z těsta vytvarujte kouli a zakryjte ji utěrkou, aby neosychala. Nechte kynout, při pokojové teplotě to trvá asi hodinu - těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozdělte na dvanáct stejných dílků a každý z nich rozválejte na pramen asi o síle palce. Na bambusová napichovátka napíchněte v rozestupech černé olivy a kolem nich omotejte prameny z těsta. Položte na plech, potřete olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Pečte asi 20 minut.