Císařský trhanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3284 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 337 g
Tuky 128 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbený dezert císaře Františka Josefa, tzv. Kaiserschmarrn, podávají na každé horské chatě v Rakousku. Potěší po návratu z lyžovačky i obyčejné procházky. 

Suroviny

rozinky 100 g
propláchnuté
rum 60 ml
tuzemák, možno nahradit třešňovicí
mouka pšeničná hladká 250 g
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
mléko 400 ml
krupicový cukr 3 PL
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
máslo 50 g
moučkový cukr
na posypání
švestkový kompot
k podávání

Postup

1

Rozinky nasypte do malého kastrůlku, zalijte alkoholem, zahřejte a nechte 15 minut odstát, aby pěkně nasákly.

2

Mouku vsypte do mísy, přidejte žloutky rozšlehané v trošce mléka, cukr, vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku a citronovou kůru. Přilijte zbylé mléko a vše prošlehejte na hladké těstíčko.

3

Bílky ušlehejte dotuha a zlehka je vmíchejte k těstu.

4

Troubu předehřejte na 200°C.

5

Máslo rozehřejte ve větší pánvi vhodné do trouby. Vlijte těstíčko, počkejte pár minut a posypte macerovanými rozinkami. Když je trhanec zespodu opečený dozlatova, potrhejte jej vidličkou, načechrejte a dejte dopéct na 5–7 minut do trouby. Podávejte se švestkovým kompotem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Obchod Apetit