Můžete polévku nalít do termosky a vzít na výlet. Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti - bude tak chutnat dospělým i dětem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte na větší kusy. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a pečte 30–40 minut doměkka.
Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a na másle ji ve větším hrnci pomalu opečte dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, koriandr a kmín a ještě chvíli zvolna restujte.
Mezitím jablka oloupejte, nakrájejte na osminky, zbavte jádřinců a přidejte k cibuli. Promíchejte a zhruba 5–10 minut opékejte, aby jablka změkla. Přilijte část vývaru, přiveďte k varu a odstavte.
Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přilijte smetanu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte. Nalijte do misek a ozdobte nasekanou pažitkou, chilli papričkou, zbavenou semínek a nakrájenou nadrobno, a lžící smetany. Podávejte s topinkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- 30 jídel vhodných pro diabetiky, která budete chtít jíst každý den(30 receptů )
- První jarní piknik(7 receptů )
- 30 výživově hodnotných jídel, která připravíte do 30 minut(30 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )
Komentáře
Moc dobrá polévka, krásně zahřeje. Doporučuji použít spíše kyselejší jablka aby trochu vyvážila sladkost mrkve a batátů.