Batátový krém

Batátový krém

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (32)
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1641 kcal
Bílkoviny 47 g
Cukr 224 g
Tuky 56 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Můžete polévku nalít do termosky a vzít na výlet. Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti - bude tak chutnat dospělým i dětem. 

Suroviny

batáty 800 g
(sladké brambory)
mrkev 2 ks
větší
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
cibule 2 ks
máslo 1 PL
česnek 3 stroužek
na plátky
zázvor (mletý) 1 špetka
koriandr mletý 1 špetka
1 špetka
mletý římský kmín
vývar zeleninový 1.2 l
smetana 100 ml
12%
pažitka
na ozdobení
chilli paprička
na ozdobení
zakysaná smetana
na ozdobení
topinky k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte na větší kusy. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a pečte 30–40 minut doměkka.

2 Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a na másle ji ve větším hrnci pomalu opečte dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, koriandr a kmín a ještě chvíli zvolna restujte.

3 Mezitím jablka oloupejte, nakrájejte na osminky, zbavte jádřinců a přidejte k cibuli. Promíchejte a zhruba 5–10 minut opékejte, aby jablka změkla. Přilijte část vývaru, přiveďte k varu a odstavte.

4 Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přilijte smetanu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte. Nalijte do misek a ozdobte nasekanou pažitkou, chilli papričkou, zbavenou semínek a nakrájenou nadrobno, a lžící smetany. Podávejte s topinkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit