Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 65
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1650 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 225 g
Tuky 56 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Můžete polévku nalít do termosky a vzít na výlet. Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti - bude tak chutnat dospělým i dětem. 

Suroviny

batáty 800 g
mrkev 2 ks
větší
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
česnek 3 stroužek
na plátky
zázvor (mletý) 1 špetka
koriandr mletý 1 špetka
římský kmín 1 špetka
mletý
vývar zeleninový 1,2 l
smetana 100 ml
12%
pažitka
na ozdobení
na ozdobení
na ozdobení
topinky k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte na větší kusy. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a pečte 30–40 minut doměkka.

2

Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a na másle ji ve větším hrnci pomalu opečte dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, koriandr a kmín a ještě chvíli zvolna restujte.

3

Mezitím jablka oloupejte, nakrájejte na osminky, zbavte jádřinců a přidejte k cibuli. Promíchejte a zhruba 5–10 minut opékejte, aby jablka změkla. Přilijte část vývaru, přiveďte k varu a odstavte.

4

Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přilijte smetanu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte. Nalijte do misek a ozdobte nasekanou pažitkou, chilli papričkou, zbavenou semínek a nakrájenou nadrobno, a lžící smetany. Podávejte s topinkami. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Komentáře

09.04.2017 15:03

Moc dobrá polévka, krásně zahřeje. Doporučuji použít spíše kyselejší jablka aby trochu vyvážila sladkost mrkve a batátů.