Čokoládovo-kávový dort

Čokoládovo-kávový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11757 kcal
Bílkoviny 1538 g
Cukr 413 g
Tuky 409 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

S přípravou dezertu začněte vždy den předem, potřebuje totiž pár hodin chlazení... 

Suroviny

200 g
ořísky kešu nesolené, namočené přes noc ve studené vodě
sušenky 250 g
kakaové, např.Opavia Zlaté Derby
káva 1 PL
mletá, zrnková
máslo 100 g
rozpuštěné
sýr 500 g
čerstvý, smetanový, změklý, např. lučina, philadelphia
2 ČL
vanikový extrakt
smetana 300 ml
ke šlehání
med 165 ml
lze nahradit javorovým sirupem
želatina 11 plátek
káva 165 g
silné, lze nahradit 2 lžícemi instaní kávy zalité 165 ml horké vody
čokoláda 250 g
tmavá, rozpuštěná, vychladlá
kakao
holandského typu, na poprášení

1 Dortovou formu o průměru 25cm vymažte a vyložte pečicím papírem. Sceďte kešú, propláchněte je a nechte okapat. V robotu rozmixujte sušenky, pak přidejte mletou kávu a máslo a znovu promixujte. Dejte do formy a upěchujte v jedné vrstvě na dno. Dejte chladit.

2 Vytřete robot dočista a vsypte kešú. Rozmixujte je co nejvíce najemno. Přidejte čerstvý smetanový sýr, vanilku, smetanu a med a rozmixujte dohladka.

3 Plátky želatiny vložte do malé misky s trochou vody a nechte máčet asi 5 minut, aby změkly. Espreso dejte do rendlíku a přiveďte k mírnému varu. Želatinu vymačkejte a přidejte k espresu. Míchejte, až se rozpustí. Pak přidejte spolu s oběma rozpuštěnými čokoládami ke kešú směsi a znovu dobře promíchejte. Vlijte na sušenkový základ. Chlaďte zhruba 5 hodin, až dort ztuhne. Poprašte kakaem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Množství želatiny jsme při testování hodně řešili – cílem bylo, aby dort držel, dal se krájet, ale zas nebyl moc tuhý a nevzdoroval rozkousnutí. Použili jsme želatinu Dr. Oetker, kde je v každém 10g sáčku 6 plátků. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit