0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-kávový dort se sušenkami

Čokoládovo-kávový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládovo-kávový dort se sušenkami

4.5 / 5. Počet hodnocení: 18
Do 30 minut Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13864 kcal
Bílkoviny 1570 g
Sacharidy 577 g
Tuky 577 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S přípravou dezertu začněte vždy den předem, potřebuje totiž pár hodin chlazení... 

Suroviny

kešú 200 g
nesolené, namočené přes noc ve studené vodě
sušenky 250 g
kakaové, např.Opavia Zlaté Derby
káva zrnková 1 PL
mletá
máslo 100 g
rozpuštěné
krémový sýr 500 g
čerstvý, smetanový, změklý, např. lučina, philadelphia
vanilkový extrakt 2 ČL
smetana ke šlehání 300 ml
med 165 ml
lze nahradit javorovým sirupem
želatina 11 plátků
viz Něco navíc
káva 165 g
silné espresso, lze nahradit 2 lžícemi instaní kávy zalité 165 ml horké vody
tmavá čokoláda 250 g
rozpuštěná, vychladlá
mléčná čokoláda 250 g
rozpuštěná, vychladlá
kakao holandského typu
na poprášení

Postup

1

Dortovou formu o průměru 25cm vymažte a vyložte pečicím papírem. Sceďte kešú, propláchněte je a nechte okapat. V robotu rozmixujte sušenky, pak přidejte mletou kávu a máslo a znovu promixujte. Dejte do formy a upěchujte v jedné vrstvě na dno. Dejte chladit.

2

Vytřete robot dočista a vsypte kešú. Rozmixujte je co nejvíce najemno. Přidejte čerstvý smetanový sýr, vanilku, smetanu a med a rozmixujte dohladka.

3

Plátky želatiny vložte do malé misky s trochou vody a nechte máčet asi 5 minut, aby změkly. Espreso dejte do rendlíku a přiveďte k mírnému varu. Želatinu vymačkejte a přidejte k espresu. Míchejte, až se rozpustí. Pak přidejte spolu s oběma rozpuštěnými čokoládami ke kešú směsi a znovu dobře promíchejte. Vlijte na sušenkový základ.

4

Chlaďte zhruba 5 hodin, až dort ztuhne. Poprašte kakaem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Množství želatiny jsme při testování hodně řešili – cílem bylo, aby dort držel, dal se krájet, ale zas nebyl moc tuhý a nevzdoroval rozkousnutí. Použili jsme želatinu Dr. Oetker, kde je v každém 10g sáčku 6 plátků. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit