0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 26
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9682 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 587 g
Tuky 660 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cokoli s čokoládou má v naší redakci vždycky úspěch, a tak patří čokoládové dezerty k těm nejvyhledávanějším. Na tomhle nás baví těsto s čokoládou a mandlemi i hutný tmavý krém. Kopeček šlehačky už je jen bonus. 

Suroviny

čokoláda 125 g
tmavá, nasekaná nahrubo
mouka pšeničná hladká 200 g
mandle 200 g
nasekané najemno
krystalový cukr 100 g
sůl špetka
máslo 150 g
změklé
žloutek 3 ks
Na krém
žloutek 6 ks
krystalový cukr 150 g
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko 500 ml
plnotučné
čokoláda 150 g
tmavá, nejméně 60% kakaové hmoty, nasekaná nahrubo
Na ozdobu
smetana 125 ml
ke šlehání
kakao
holandského typu, na poprášení

Postup

1

Nad horkou vodní lázní rozpusťte čokoládu, potom odstavte a nechte zcela vychladnout.

2

Ve větší míse smíchejte mouku, mandle, cukr a sůl. V jiné míse ručním mixérem vyšlehejte máslo spolu se žloutky a při nízké rychlosti vešlehejte rozpuštěnou čokoládu. Směs promíchejte se sypkou směsí a vypracujte těsto.

3

Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte nejméně na hodinu do chladničky.

4

Předehřejte troubu na 180°C.

5

Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na plát o průměru přibližně 26cm. Vyložte jím koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru asi 23cm, okraje těsta nechte vyšší, než je okraj formy.

6

Těsto po celé ploše propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby; pečte asi 20–30 minut. Po upečení nechte těsto vychladnout.

7

Mezitím si připravte krém. Ručním šlehačem vyšlehejte žloutky s 50g cukru doběla, až budou mít krémovou konzistenci. Při nízké rychlosti zapracujte mouku.

8

Zbývající cukr a mléko dejte do kastrůlku a na středním žáru přiveďte k varu. Horkou směs pomalu vlijte na žloutkovou směs a stále míchejte.

9

Vše znovu přelijte do kastrůlku a za stálého míchání nechte probublávat na mírném ohni asi 2 minuty, potom nalijte do misky s nasekanou čokoládou a míchejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.

10

Krém nalijte na předpečené těsto. Ušlehejte smetanu a ozdobte jí koláč. Šlehačku můžete ještě lehce poprášit kakaem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč