Cokoli s čokoládou má v naší redakci vždycky úspěch, a tak patří čokoládové dezerty k těm nejvyhledávanějším. Na tomhle nás baví těsto s čokoládou a mandlemi i hutný tmavý krém. Kopeček šlehačky už je jen bonus.
Suroviny
Postup
Nad horkou vodní lázní rozpusťte čokoládu, potom odstavte a nechte zcela vychladnout.
Ve větší míse smíchejte mouku, mandle, cukr a sůl. V jiné míse ručním mixérem vyšlehejte máslo spolu se žloutky a při nízké rychlosti vešlehejte rozpuštěnou čokoládu. Směs promíchejte se sypkou směsí a vypracujte těsto.
Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte nejméně na hodinu do chladničky.
Předehřejte troubu na 180°C.
Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na plát o průměru přibližně 26cm. Vyložte jím koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru asi 23cm, okraje těsta nechte vyšší, než je okraj formy.
Těsto po celé ploše propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby; pečte asi 20–30 minut. Po upečení nechte těsto vychladnout.
Mezitím si připravte krém. Ručním šlehačem vyšlehejte žloutky s 50g cukru doběla, až budou mít krémovou konzistenci. Při nízké rychlosti zapracujte mouku.
Zbývající cukr a mléko dejte do kastrůlku a na středním žáru přiveďte k varu. Horkou směs pomalu vlijte na žloutkovou směs a stále míchejte.
Vše znovu přelijte do kastrůlku a za stálého míchání nechte probublávat na mírném ohni asi 2 minuty, potom nalijte do misky s nasekanou čokoládou a míchejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.
Krém nalijte na předpečené těsto. Ušlehejte smetanu a ozdobte jí koláč. Šlehačku můžete ještě lehce poprášit kakaem.