Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9682 kcal
Bílkoviny 271 g
Cukr 587 g
Tuky 660 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Cokoli s čokoládou má v naší redakci vždycky úspěch, a tak patří čokoládové dezerty k těm nejvyhledávanějším. Na tomhle nás baví těsto s čokoládou a mandlemi i hutný tmavý krém. Kopeček šlehačky už je jen bonus. 

Suroviny

čokoláda 125 g
tmavá, nasekaná nahrubo
mouka pšeničná hladká 200 g
mandle 200 g
nasekané najemno
krystalový cukr 100 g
sůl špetka
máslo 150 g
změklé
žloutek 3 ks
Na krém
žloutek 6 ks
krystalový cukr 150 g
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko 500 ml
plnotučné
čokoláda 150 g
tmavá, nejméně 60% kakaové hmoty, nasekaná nahrubo
Na ozdobu
smetana 125 ml
ke šlehání
kakao
holandského typu, na poprášení

1 Nad horkou vodní lázní rozpusťte čokoládu, potom odstavte a nechte zcela vychladnout.

2 Ve větší míse smíchejte mouku, mandle, cukr a sůl. V jiné míse ručním mixérem vyšlehejte máslo spolu se žloutky a při nízké rychlosti vešlehejte rozpuštěnou čokoládu. Směs promíchejte se sypkou směsí a vypracujte těsto.

3 Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte nejméně na hodinu do chladničky.

4 Předehřejte troubu na 180°C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na plát o průměru přibližně 26cm. Vyložte jím koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru asi 23cm, okraje těsta nechte vyšší, než je okraj formy. Těsto po celé ploše propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby; pečte asi 20–30 minut. Po upečení nechte těsto vychladnout.

5 Mezitím si připravte krém. Ručním šlehačem vyšlehejte žloutky s 50g cukru doběla, až budou mít krémovou konzistenci. Při nízké rychlosti zapracujte mouku. Zbývající cukr a mléko dejte do kastrůlku a na střed- ním žáru přiveďte k varu. Horkou směs pomalu vlijte na žloutkovou směs a stále míchejte. Vše znovu přelijte do kastrůlku a za stálého míchání nechte probublávat na mírném ohni asi 2 minuty, potom nalijte do misky s nasekanou čokoládou a míchejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.

6 Krém nalijte na předpečené těsto. Ušlehejte smetanu a ozdobte jí koláč. Šlehačku můžete ještě lehce poprášit kakaem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit