Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

4.3/5 Počet hodnocení: 33
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9682 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 587 g
Tuky 660 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cokoli s čokoládou má v naší redakci vždycky úspěch, a tak patří čokoládové dezerty k těm nejvyhledávanějším. Na tomhle nás baví těsto s čokoládou a mandlemi i hutný tmavý krém. Kopeček šlehačky už je jen bonus. 

Suroviny

tmavá, nasekaná nahrubo
mandle 200 g
nasekané najemno
krystalový cukr 100 g
sůl špetka
máslo 150 g
změklé
Na krém
krystalový cukr 150 g
mléko 500 ml
plnotučné
tmavá, nejméně 60% kakaové hmoty, nasekaná nahrubo
Na ozdobu
smetana 125 ml
ke šlehání
holandského typu, na poprášení

Postup

1

Nad horkou vodní lázní rozpusťte čokoládu, potom odstavte a nechte zcela vychladnout.

2

Ve větší míse smíchejte mouku, mandle, cukr a sůl. V jiné míse ručním mixérem vyšlehejte máslo spolu se žloutky a při nízké rychlosti vešlehejte rozpuštěnou čokoládu. Směs promíchejte se sypkou směsí a vypracujte těsto.

3

Vytvarujte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte nejméně na hodinu do chladničky.

4

Předehřejte troubu na 180°C.

5

Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na plát o průměru přibližně 26cm. Vyložte jím koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru asi 23cm, okraje těsta nechte vyšší, než je okraj formy.

6

Těsto po celé ploše propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby; pečte asi 20–30 minut. Po upečení nechte těsto vychladnout.

7

Mezitím si připravte krém. Ručním šlehačem vyšlehejte žloutky s 50g cukru doběla, až budou mít krémovou konzistenci. Při nízké rychlosti zapracujte mouku.

8

Zbývající cukr a mléko dejte do kastrůlku a na středním žáru přiveďte k varu. Horkou směs pomalu vlijte na žloutkovou směs a stále míchejte.

9

Vše znovu přelijte do kastrůlku a za stálého míchání nechte probublávat na mírném ohni asi 2 minuty, potom nalijte do misky s nasekanou čokoládou a míchejte, až se čokoláda úplně rozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.

10

Krém nalijte na předpečené těsto. Ušlehejte smetanu a ozdobte jí koláč. Šlehačku můžete ještě lehce poprášit kakaem. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11