Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (62)
Do hodiny Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11947 kcal
Bílkoviny 172 g
Cukr 884 g
Tuky 802 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tento moučník je sice z kategorie old school, ale má spoustu příznivců jak v naší redakci, tak i mezi čtenáři. Recept na zvláště vyladěnou verzi nám poslala Lenka Zlochová. 

Suroviny

máslo 225 g
změklé, a trochu na plech na vymazání
krupicový cukr 225 g
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
kakao 1.5 PL
holandského typu
ořechy 180 g
vlašské, mleté
mouka pšeničná hrubá 120 g
a trocha na vysypání plechu
kypřicí prášek do pečiva 3
rybízový džem
lze nahradit jiným kyselkavým džemem, na potření těsta
Na 1. náplň
ořechy 200 g
vlašskké, mleté
krystalový cukr 150 g
vanilkový cukr 1
rum 150 g
tuzemský, podle chuti
Na 2.náplň
1
vanilkový prášek pudinkový
mléko 400 ml
moučkový cukr 100 g
máslo 200 g
změklé
Na polevu
čokoláda 200 g
tmavá, nejméně 60%
máslo 70 g

1 Troubu předehřejte na 175°C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny, nakonec zašlehejte jeden po druhém žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do žloutkové směsi zašlehejte kakao, ořechy a mouku prosátou s kypřicím práškem. Nakonec zlehka vmíchejte připravený sníh. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečte zhruba 15–20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte zcela vychladnout. Potom těsto potřete džemem.

2 Smíchejte přísady na první náplň a odložte.

Na druhou náplň uvařte z pudinkového prášku, mléka a moučkového cukru hustý pudink. Vypněte a nechte vychladnout. Pak do krému zašlehejte máslo.

4 Na těsto potřené rybízovým džemem rozetřete první náplň, potom druhou náplň a dejte vychladit.

5 Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s máslem na polevu. Polevou pak přelijte těsto s náplněmi. Dejte do chladničky na 2 až 3 hodiny ztuhnout (nejlíp chutná den rozleželý). Podávejte nakrájené na kostičky.

NĚCO NAVÍC

Připravujete-li moučník pro děti, rum v náplni doporučujeme nahradit směsí meruňkového džemu a citronové šťávy. Než se dáte do krájení řezů, připravte si hrnek s horkou vodou a do něj dejte nahřát několik nožů. S nahřátými noži vám půjde krájení líp.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit