Opilý Isidor
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 71
Více než hodinu Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12123 kcal
Bílkoviny 180 g
Sacharidy 918 g
Tuky 811 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento moučník je sice z kategorie old school, ale má spoustu příznivců jak v naší redakci, tak i mezi čtenáři. Recept na zvláště vyladěnou verzi nám poslala Lenka Zlochová. 

Suroviny

máslo 225 g
změklé + na vymazání plechu
krupicový cukr 225 g
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
kakao holandského typu 1.5 PL
vlašské ořechy 180 g
mleté
mouka pšeničná hrubá 120 g
+ na vysypání plechu
kypřicí prášek do pečiva 0.75 bal
rybízový džem
či jiný kyselejší džem na potření těsta
Na 1. náplň
vlašské ořechy 200 g
mleté
krystalový cukr 150 g
vanilkový cukr 1 bal
rum 200 ml
tuzemák, podle chuti
Na 2.náplň
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
mléko 400 ml
moučkový cukr 100 g
máslo 200 g
změklé
Na polevu
tmavá čokoláda 200 g
nejméně 60%
máslo 70 g

1 Troubu předehřejte na 175°C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny, nakonec zašlehejte jeden po druhém žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do žloutkové směsi zašlehejte kakao, ořechy a mouku prosátou s kypřicím práškem. Nakonec zlehka vmíchejte připravený sníh. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečte zhruba 15–20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte zcela vychladnout. Potom těsto potřete džemem.

2 Smíchejte přísady na první náplň a odložte.

3Na druhou náplň uvařte z pudinkového prášku, mléka a moučkového cukru hustý pudink. Vypněte a nechte vychladnout. Pak do krému zašlehejte máslo.

4 Na těsto potřené rybízovým džemem rozetřete první náplň, potom druhou náplň a dejte vychladit.

5 Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s máslem na polevu. Polevou pak přelijte těsto s náplněmi. Dejte do chladničky na 2 až 3 hodiny ztuhnout (nejlíp chutná den rozleželý). Podávejte nakrájené na kostičky.

NĚCO NAVÍC
Připravujete-li moučník pro děti, rum v náplni doporučujeme nahradit směsí meruňkového džemu a citronové šťávy. Než se dáte do krájení řezů, připravte si hrnek s horkou vodou a do něj dejte nahřát několik nožů. S nahřátými noži vám půjde krájení líp.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Komentáře

Obchod Apetit