0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opilý Isidor
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 75
Více než hodinu Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12123 kcal
Bílkoviny 180 g
Sacharidy 918 g
Tuky 811 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento moučník je sice z kategorie old school, ale má spoustu příznivců jak v naší redakci, tak i mezi čtenáři. Recept na zvláště vyladěnou verzi nám poslala Lenka Zlochová. 

Suroviny

máslo 225 g
změklé + na vymazání plechu
krupicový cukr 225 g
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
kakao holandského typu 1,5 PL
vlašské ořechy 180 g
mleté
mouka pšeničná hrubá 120 g
+ na vysypání plechu
kypřicí prášek do pečiva ¾ bal
rybízový džem
či jiný kyselejší džem na potření těsta
Na 1. náplň
vlašské ořechy 200 g
mleté
krystalový cukr 150 g
vanilkový cukr 1 bal
rum 200 ml
tuzemák, podle chuti
Na 2.náplň
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
mléko 400 ml
moučkový cukr 100 g
máslo 200 g
změklé
Na polevu
tmavá čokoláda 200 g
nejméně 60%
máslo 70 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C.

2

Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny, nakonec zašlehejte jeden po druhém žloutky.

3

Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do žloutkové směsi zašlehejte kakao, ořechy a mouku prosátou s kypřicím práškem.

4

Nakonec zlehka vmíchejte připravený sníh.

5

Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.

6

Pečte zhruba 15–20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte zcela vychladnout.

7

Potom těsto potřete džemem.

8

Smíchejte přísady na první náplň a odložte.

9

Na druhou náplň uvařte z pudinkového prášku, mléka a moučkového cukru hustý pudink. Vypněte a nechte vychladnout. Pak do krému zašlehejte máslo.

10

Na těsto potřené rybízovým džemem rozetřete první náplň, potom druhou náplň a dejte vychladit.

11

Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s máslem na polevu. Polevou pak přelijte těsto s náplněmi.

12

Dejte do chladničky na 2 až 3 hodiny ztuhnout (nejlíp chutná den rozleželý). Podávejte nakrájené na kostičky.

NĚCO NAVÍC
Připravujete-li moučník pro děti, rum v náplni doporučujeme nahradit směsí meruňkového džemu a citronové šťávy. Než se dáte do krájení řezů, připravte si hrnek s horkou vodou a do něj dejte nahřát několik nožů. S nahřátými noži vám půjde krájení líp.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Komentáře

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč