Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho velkou lžící nebo mělkou naběračkou a s malými mističkami.
Suroviny
Postup
Na kořeněné hrušky smíchejte v kastrolu všechny suroviny kromě hrušek. Míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte celé oloupané hrušky, přiveďte je k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte doměkka zhruba 35 minut. Zkuste je propíchnout nožem, dobře uvařenou hruškou nůž lehce projede. Hrušky i s nálevem přesuňte do mísy, nechte zchladnout a pořádně vychlaďte v lednici, trvá to cca 3 hodiny. Pak hrušky vyberte děrovanou lžící a nálev svařte ve velké těžké pánvi na sirup, mělo by ho zbýt asi jeden a půl hrnku. Trvá to asi 15 minut. Přeceďte a rozdělte na polovinu. Také uložte do lednice.
V míse ve vodní lázni rozpusťte nalámanou bílou čokoládu, hruškovici a 60ml vody. Míchejte dohladka a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Rozpuštěnou čokoládu přendejte do velké mísy, a když je už jen vlažná, postupně do ní zašlehejte mascarpone. Ušlehejte smetanu a také ji zapracujte po částech do zchladlé směsi. Vzniklou pěnu dejte chladit, trvá to asi 3 hodiny.
Hrušky podélně rozkrojte, vykrojte jádřince a stopky a dužinu nakrájejte na plátky. Dno hlubší skleněné mísy o objemu asi 3 litry vyložte částí piškotů oblou stranou dolů. Pokropte je částí sirupu, poklaďte hruškami, potřete dílem čokoládové pěny a opakujte vrstvení – piškoty, sirup, hrušky, pěna – do spotřebování surovin. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a dejte chladit.
Před podáváním (ne dříve než 6 hodin předem!) ušlehejte smetanu – jakmile se začnou tvořit špičky, zašlehejte trochu sirupu z hrušek na ochucení. Stačí ho cca 60ml nebo dle vaší chuti i méně. Došlehejte ji dotuha. Povrch triflu ozdobte zbylými hruškami, šlehačkou, nasekaným kandovaným zázvorem a hoblinami bílé čokolády. Před podáváním můžete dezert ještě poprášit moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem, chcete-li.
NĚCO NAVÍC
Celé tobolky kardamomu vložte do plátěného sáčku a podrťte je plochou stranou paličky na maso.