0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Trifle z bílé čokolády s hruškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trifle z bílé čokolády s hruškami

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8295 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 866 g
Tuky 446 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho velkou lžící nebo mělkou naběračkou a s malými mističkami. 

Suroviny

Na kořeněné hrušky
víno bílé 750 g
suché
hruškový džus 500 g
nebo hrušková šťáva
krupicový cukr 275 g
kardamom 12 tobolka
tobolky podrcené
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný, nakrájený na 4 plátky
skořice 2 svitky
rozlámané na 4 díly
šafrán
pár nitek
hruška 5 ks
cca 1,5–2 kg, velké a zralé plody, nejlépe odrůda Anjou, oloupané
Na pěnu
bílá čokoláda 200 g
kvalitní
hruškovice 80 ml
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň vyškrábnutá
mascarpone 250 g
smetana ke šlehání 250 g
40%, vychlazená
Na dokončení
piškoty 250 g
cukrářské
smetana ke šlehání 500 ml
40%
zázvor kandovaný 4 PL
nasekaný
bílá čokoláda
hobliny na ozdobení
moučkový cukr 1 PL
lze nahradit mletým kokosem, nemusí být

1 Na kořeněné hrušky smíchejte v kastrolu všechny suroviny kromě hrušek. Míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte celé oloupané hrušky, přiveďte je k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte doměkka zhruba 35 minut. Zkuste je propíchnout nožem, dobře uvařenou hruškou nůž lehce projede. Hrušky i s nálevem přesuňte do mísy, nechte zchladnout a pořádně vychlaďte v lednici, trvá to cca 3 hodiny. Pak hrušky vyberte děrovanou lžící a nálev svařte ve velké těžké pánvi na sirup, mělo by ho zbýt asi jeden a půl hrnku. Trvá to asi 15 minut. Přeceďte a rozdělte na polovinu. Také uložte do lednice.

2 V míse ve vodní lázni rozpusťte nalámanou bílou čokoládu, hruškovici a 60ml vody. Míchejte dohladka a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Rozpuštěnou čokoládu přendejte do velké mísy, a když je už jen vlažná, postupně do ní zašlehejte mascarpone. Ušlehejte smetanu a také ji zapracujte po částech do zchladlé směsi. Vzniklou pěnu dejte chladit, trvá to asi 3 hodiny.

3 Hrušky podélně rozkrojte, vykrojte jádřince a stopky a dužinu nakrájejte na plátky. Dno hlubší skleněné mísy o objemu asi 3 litry vyložte částí piškotů oblou stranou dolů. Pokropte je částí sirupu, poklaďte hruškami, potřete dílem čokoládové pěny a opakujte vrstvení – piškoty, sirup, hrušky, pěna – do spotřebování surovin. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a dejte chladit.

4 Před podáváním (ne dříve než 6 hodin předem!) ušlehejte smetanu – jakmile se začnou tvořit špičky, zašlehejte trochu sirupu z hrušek na ochucení. Stačí ho cca 60ml nebo dle vaší chuti i méně. Došlehejte ji dotuha. Povrch triflu ozdobte zbylými hruškami, šlehačkou, nasekaným kandovaným zázvorem a hoblinami bílé čokolády. Před podáváním můžete dezert ještě poprášit moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem, chcete-li.

NĚCO NAVÍC
Celé tobolky kardamomu vložte do plátěného sáčku a podrťte je plochou stranou paličky na maso. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit