0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Trifle z bílé čokolády s hruškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trifle z bílé čokolády s hruškami

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8295 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 866 g
Tuky 446 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho velkou lžící nebo mělkou naběračkou a s malými mističkami. 

Suroviny

Na kořeněné hrušky
víno bílé 750 g
suché
hruškový džus 500 g
nebo hrušková šťáva
krupicový cukr 275 g
kardamom 12 tobolka
tobolky podrcené
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný, nakrájený na 4 plátky
skořice 2 svitky
rozlámané na 4 díly
šafrán
pár nitek
hruška 5 ks
cca 1,5–2 kg, velké a zralé plody, nejlépe odrůda Anjou, oloupané
Na pěnu
bílá čokoláda 200 g
kvalitní
hruškovice 80 ml
vanilkový lusk ½ ks
dřeň vyškrábnutá
mascarpone 250 g
smetana ke šlehání 250 g
40%, vychlazená
Na dokončení
piškoty 250 g
cukrářské
smetana ke šlehání 500 ml
40%
zázvor kandovaný 4 PL
nasekaný
bílá čokoláda
hobliny na ozdobení
moučkový cukr 1 PL
lze nahradit mletým kokosem, nemusí být

1 Na kořeněné hrušky smíchejte v kastrolu všechny suroviny kromě hrušek. Míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte celé oloupané hrušky, přiveďte je k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte doměkka zhruba 35 minut. Zkuste je propíchnout nožem, dobře uvařenou hruškou nůž lehce projede. Hrušky i s nálevem přesuňte do mísy, nechte zchladnout a pořádně vychlaďte v lednici, trvá to cca 3 hodiny. Pak hrušky vyberte děrovanou lžící a nálev svařte ve velké těžké pánvi na sirup, mělo by ho zbýt asi jeden a půl hrnku. Trvá to asi 15 minut. Přeceďte a rozdělte na polovinu. Také uložte do lednice.

2 V míse ve vodní lázni rozpusťte nalámanou bílou čokoládu, hruškovici a 60ml vody. Míchejte dohladka a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Rozpuštěnou čokoládu přendejte do velké mísy, a když je už jen vlažná, postupně do ní zašlehejte mascarpone. Ušlehejte smetanu a také ji zapracujte po částech do zchladlé směsi. Vzniklou pěnu dejte chladit, trvá to asi 3 hodiny.

3 Hrušky podélně rozkrojte, vykrojte jádřince a stopky a dužinu nakrájejte na plátky. Dno hlubší skleněné mísy o objemu asi 3 litry vyložte částí piškotů oblou stranou dolů. Pokropte je částí sirupu, poklaďte hruškami, potřete dílem čokoládové pěny a opakujte vrstvení – piškoty, sirup, hrušky, pěna – do spotřebování surovin. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a dejte chladit.

4 Před podáváním (ne dříve než 6 hodin předem!) ušlehejte smetanu – jakmile se začnou tvořit špičky, zašlehejte trochu sirupu z hrušek na ochucení. Stačí ho cca 60ml nebo dle vaší chuti i méně. Došlehejte ji dotuha. Povrch triflu ozdobte zbylými hruškami, šlehačkou, nasekaným kandovaným zázvorem a hoblinami bílé čokolády. Před podáváním můžete dezert ještě poprášit moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem, chcete-li.

NĚCO NAVÍC
Celé tobolky kardamomu vložte do plátěného sáčku a podrťte je plochou stranou paličky na maso. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč