Trifle z bílé čokolády s hruškami

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7806 kcal
Bílkoviny 77 g
Cukr 733 g
Tuky 412 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho velkou lžící nebo mělkou naběračkou a s malými mističkami. 

Suroviny

Na kořeněné hrušky
víno bílé 750 g
suché
500 g
hrušková šťáva
krupicový cukr 275 g
12 ks
kardamon podrcené tobolky
zázvor (čerstvý) 1 ks
2cm kus nakrájený na 4 plátky
skořice 2 svitky
rozlámané na 4 díly
šafrán
pár nitek
hrušky 5 ks
velká, zralá, nejlépe odrůda Anjou, oloupané
Na pěnu
čokoláda 200 g
kvalitní bílá,
hruškovice 80 ml
vanilkový lusk 1 ks
dřeň
mascarpone 250 g
smetana 250 g
ke šlehání (40%), vychlazená)
Na dokončení
piškoty 250 g
cukrářské
smetana 500 ml
ke šlehání (40%)
zázvor (čerstvý) 4 PL
kandovaný, nasekaný
bílá čokoláda
hobliny na ozdobení
moučkový cukr 1 PL
lze nahradit mletým kokosem, nemusí být

1 Na kořeněné hrušky smíchejte v kastrolu všechny suroviny kromě hrušek. Míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte celé oloupané hrušky, přiveďte je k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte doměkka zhruba 35 minut. Zkuste je propíchnout nožem, dobře uvařenou hruškou nůž lehce projede. Hrušky i s nálevem přesuňte do mísy, nechte zchladnout a pořádně vychlaďte v lednici, trvá to cca 3 hodiny. Pak hrušky vyberte děrovanou lžící a nálev svařte ve velké těžké pánvi na sirup, mělo by ho zbýt asi jeden a půl hrnku. Trvá to asi 15 minut. Přeceďte a rozdělte na polovinu. Také uložte do lednice.

2 V míse ve vodní lázni rozpusťte nalámanou bílou čokoládu, hruškovici a 60ml vody. Míchejte dohladka a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Rozpuštěnou čokoládu přendejte do velké mísy, a když je už jen vlažná, postupně do ní zašlehejte mascarpone. Ušlehejte smetanu a také ji zapracujte po částech do zchladlé směsi. Vzniklou pěnu dejte chladit, trvá to asi 3 hodiny.

3 Hrušky podélně rozkrojte, vykrojte jádřince a stopky a dužinu nakrájejte na plátky. Dno hlubší skleněné mísy o objemu asi 3 litry vyložte částí piškotů oblou stranou dolů. Pokropte je částí sirupu, poklaďte hruškami, potřete dílem čokoládové pěny a opakujte vrstvení – piškoty, sirup, hrušky, pěna – do spotřebování surovin. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a dejte chladit.

4 Před podáváním (ne dříve než 6 hodin předem!) ušlehejte smetanu – jakmile se začnou tvořit špičky, zašlehejte trochu sirupu z hrušek na ochucení. Stačí ho cca 60ml nebo dle vaší chuti i méně. Došlehejte ji dotuha. Povrch triflu ozdobte zbylými hruškami, šlehačkou, nasekaným kandovaným zázvorem a hoblinami bílé čokolády. Před podáváním můžete dezert ještě poprášit moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem, chcete-li.

NĚCO NAVÍC

Celé tobolky kardamomu vložte do plátěného sáčku a podrťte je plochou stranou paličky na maso. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit