Kombinace křehké nadýchané pusinky, zakysané smetany a sladkých měkkých hrušek je naprosto nezapomenutelná... Láska na první ochutnání!
Suroviny
1 Na pavlovu předehřejte troubu na 160°C a plech vyložte pečicím papírem. Nakreslete na něj tužkou kruh o průměru 20cm.
2 Do mísy dejte krupicový cukr a bílky a vyšlehejte na střední rychlost 10 minut. Pak zvyšte rychlost a šlehejte dalších cca 5 minut, až bude sníh pevný a lesklý a cukr rozpuštěný. Přimíchejte ocet, škrob a 2 vrchovaté lžičky kakaa.
3 Sníh navršte do připraveného kruhu. Posypte dalšími 2 lžičkami kakaa a paletovým nožem udělejte mramorování. Vložte do trouby, ztlumte ji na 120°C a pečte 1 hodinu, až bude korpus křupavý a suchý. Pak vypněte troubu a nechte korpus sušit uvnitř trouby s pootevřenými dvířky zhruba 3 hodiny, až zcela vychladne.
4 Během doby, kdy pavlova chladne, dejte do rendlíku hrušky, javorový sirup, zázvor, bobkový list a 750ml vody. Na středním plameni přiveďte k varu, přiklopte, ale nechte mezírku, a ztlumte. Nechte jemně bublat zhruba 45 minut nebo až hrušky změknou. Hrušky opatrně vyjměte a odložte. Odlijte polovinu tekutiny tak, aby vám zázvor a bobkový list zůstaly v rendlíku. Přiveďte znovu k varu a zprudka vařte zhruba 30 minut, až zhoustne a vznikne hustý sirup. Nechte zcela vychladnout.
5 Smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a navršte ji na pavlovu. Přepulte hrušky a naaranžujte je navrch. Přelijte připraveným kořeněným sirupem a ozdobte bobkovým listem. Ihned podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak připravit dokonalý dort Pavlova? Zkuste to na několik různých způsobů(12 receptů)
- Hrušky nasladko aneb 49 ovocných receptů(48 receptů)
- Slaďoučké hrušky(21 receptů)
- 80 čokoládových (a božských) dezertů s tipy jak na ně(82 receptů)
- 12 receptů na nebesky nadýchanou, slavnostní a přesto snadnou pavlovu(12 receptů)