Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levné, rychlé a chutné večeře z hub

Levné, rychlé a chutné večeře z hub
ZDROJ: Apetit

Připravte si voňavou smaženici, houbovou polévku, nebo zkuste čerstvě nasbírané houby naložit a vychutnat si je kdykoli, když na ně zrovna dostanete chuť. Houbových variací je nespočet, tak se pojďme na některé podívat!

Nasbírali jste košík plný hřibů, kozáků, lišek a dalších skvělých jedlých hub? Připravte si naše osvědčené recepty a vyzkoušejte dokonalé houbové pokrmy za pár korun. Houby, které nestihnete ihned zpracovat nasušte nebo naložte a připravte si tak houbové zásoby na zimu.

Dokonalá smaženice

Jeden z nejjednodušších a zároveň nejlevnějších pokrmů, který si milovníci hub nadšeně připravují hned po návratu z lesa, je smaženice. K nasbíraným, očištěným a následně pokrájeným houbám stačí přidat jen několik základních ingrediencí, které máme vždy doma po ruce. Navíc skvěle zužitkujete i starší pečivo, které stačí z obou stran opéct na pánvi či grilu a podávat jako topinku k houbovým hodům.

Houbový tatarák

Na rozdíl od jiných tataráků, které se zpravidla připravují ze syrové hlavní ingredience, se ten houbový liší tepelnou přípravou. I některé jedlé houby totiž obsahují toxické látky, které se odstraní až tepelnou úpravou, proto mykologové doporučují dobu varu alespoň 20 minut.

  • Po uvaření hub pak houbový tatarák připravujeme podobně jako jiné recepty na tuto oblíbenou pochoutku. 

Voňavé polévky z hub

Dalším skvělým využitím hub v kuchyni jsou houbové polévky. A kdo nemá rád typickou kluzkou konzistenci hub, ten si polévku může rozmixovat do houbového krému. Skvělou, levnou a chutnou polévku, kterou můžete podávat také jako hlavní chod, připravíte z čerstvých i sušených hub za pomoci kořenové zeleniny. 

Tradiční houbový kuba

Co do času přípravy je houbový kuba o něco delší než předchozí recepty, i tak se jedná o snadný recept, který zvládne i kuchařský začátečník. Oblíbený houbový recept si dle tradice vychutnáváme nejčastěji v období Vánoc. Není však žádný důvod, proč si staročeského kubu nedopřát celoročně. Vedle hub jsou základní surovinou pro přípravu kuby kroupy, ale připravit jej můžete také z jáhel, rýže nebo pohanky.

Zajímavost: Také už jste někdy slyšeli o tom, že se houby nesmí ohřívat? Je to mýtus! Pro ohřívání hub platí stejná hygienická pravidla, jako např. pro ohřívání masa. Smaženici, polévku nebo houbového kubu si tak klidně můžete dopřát i druhý den.

Zdroje informací: nahouby, houby-rostou, časopis Apetit  

Autor: Redakce Apetit