Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zeleninové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 49
Do 45 minut Snadné 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1710 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 344 g
Tuky 2 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zeleninové rizoto nemůže žádný příznivec zdravého stravování vynechat. Pohanka mu dodá další zdraví prospěšné látky a navíc je to sympatický způsob, jak se s touto nepříliš známou obilninou seznámit. Recept na zeleninové rizoto je snadný a troufne si na něj i začátečník.

Suroviny

houby 1 hrnek
sušené, předem namočené
kmín 1 ČL
mletý
olivový olej panenský
nebo sezamový
střední, pokrájené
česnek 2 stroužky
pokrájené
celer ½ ks
menší, na kostičky
mrkev 1 ks
na kostičky
(nemusí být)
sůl mořská
rýže basmati 300 g
kroupy 100 g
pohankové
vývar zeleninový 1 l
nebo voda na vaření obilovin; pokud vaříte jiné množství, držte se poměru 1 díl rýže a pohanky na 1,5 dílu vody

Postup

1

Dejte vařit houby s kmínem.

2

Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť. Společně restujte několik minut.

3

Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila.

4

Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte. Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)

5

Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut.

6

Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát. Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního biomásla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.


NĚCO NAVÍC
Rizoto můžete uvařit i ze samotné pohanky, ale zvažte, jestli to vaše rodina zvládne. Místo pohanky příště zkuste i jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč