Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

3.9 / 5. Počet hodnocení: 37
Do hodiny Velmi snadné 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1736 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 345 g
Tuky 3 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pohanka dodá rizotu se zeleninou chuť i zdraví prospěšné látky!

Suroviny

houby 1 hrnek
sušené, předem namočené
kmín 1 PL
mletý
olivový olej panenský
cibule 2 ks
střední, pokrájené
česnek 2 stroužky
pokrájené
celer 0.5 ks
menší, na kostičky
mrkev 1 ks
na kostičky
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
sůl mořská
rýže basmati 300 g
kroupy 100 g
pohankové
vývar zeleninový 1 l
nebo voda na vaření obilovin, držte se poměru 1:1,5 - rýže + pohanka :voda

Postup

1

Dejte vařit houby s kmínem.

2

Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu.

Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť. Společně restujte několik minut.

3

Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila.

4

Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte. Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)

5

Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut.

6

Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát.

Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního biomásla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.


NĚCO NAVÍC
Rizoto můžete uvařit i ze samotné pohanky, ale zvažte, jestli to vaše rodina zvládne... Místo pohanky příště zkuste i jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit