Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (31)
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1877 kcal
Bílkoviny 67 g
Cukr 367 g
Tuky 11 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pohanka dodá rizotu se zeleninou chuť i zdraví prospěšné látky!

Suroviny

houby 1 hrnek
sušené, předem namočené
kmín 1 PL
mletý
olivový olej
panenský, lze nahradit sezamovým
cibule 2 ks
střední, pokrájené
česnek 1
pokrájené
celer 0.5 ks
menší, na kostičky
mrkev 1 ks
na kostičky
kurkuma (mletá) 0.5
malá lžička (není nutná)
sůl mořská
rýže 300 g
bílá, bio, basmati
100 g
pohankové kroupy v biokvalitě
vývar zeleninový 1 l
silný, lze nahradit vodou, držte se poměru 1:1,5 - rýže + pohanka :voda

1 Dejte vařit houby s kmínem. Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť. Společně restujte několik minut.

2 Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila. Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte. Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)

3 Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut. Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát. Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního biomásla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.

NĚCO NAVÍC: Rizoto můžete uvařit i ze samotné pohanky, ale zvažte, jestli to vaše rodina zvládne... Místo pohanky příště zkuste i jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit