Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (32)
Do 20 minut Velmi snadné 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1877 kcal
Bílkoviny 67 g
Cukr 367 g
Tuky 11 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pohanka dodá rizotu se zeleninou chuť i zdraví prospěšné látky!

Suroviny

houby 1 hrnek
sušené, předem namočené
kmín 1 PL
mletý
olivový olej
panenský, lze nahradit sezamovým
cibule 2 ks
střední, pokrájené
česnek 1
pokrájené
celer 0.5 ks
menší, na kostičky
mrkev 1 ks
na kostičky
kurkuma (mletá) 0.5
malá lžička (není nutná)
sůl mořská
rýže 300 g
bílá, bio, basmati
100 g
pohankové kroupy v biokvalitě
vývar zeleninový 1 l
silný, lze nahradit vodou, držte se poměru 1:1,5 - rýže + pohanka :voda

1 Dejte vařit houby s kmínem. Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť. Společně restujte několik minut.

2 Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila. Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte. Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)

3 Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut. Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát. Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního biomásla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.

NĚCO NAVÍC: Rizoto můžete uvařit i ze samotné pohanky, ale zvažte, jestli to vaše rodina zvládne... Místo pohanky příště zkuste i jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit