Zeleninové rizoto nemůže žádný příznivec zdravého stravování vynechat. Pohanka mu dodá další zdraví prospěšné látky a navíc je to sympatický způsob, jak se s touto nepříliš známou obilninou seznámit. Recept na zeleninové rizoto je snadný a troufne si na něj i začátečník.
Suroviny
Postup
Dejte vařit houby s kmínem.
Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť. Společně restujte několik minut.
Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila.
Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte. Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)
Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut.
Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát. Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního biomásla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.
NĚCO NAVÍC
Rizoto můžete uvařit i ze samotné pohanky, ale zvažte, jestli to vaše rodina zvládne. Místo pohanky příště zkuste i jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin(30 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )