Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zeleninové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 51
Do 45 minut Snadné 4-5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1710 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 344 g
Tuky 2 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zeleninové rizoto nemůže žádný příznivec zdravého stravování vynechat. Pohanka mu dodá další zdraví prospěšné látky a navíc je to sympatický způsob, jak se s touto nepříliš známou obilninou seznámit. Recept na zeleninové rizoto je snadný a troufne si na něj i začátečník.

Suroviny

houby 1 hrnek
sušené, předem namočené
kmín 1 ČL
mletý
olivový olej panenský
nebo sezamový
střední, pokrájené
česnek 2 stroužky
pokrájené
celer ½ ks
menší, na kostičky
mrkev 1 ks
na kostičky
(nemusí být)
sůl mořská
rýže basmati 300 g
kroupy 100 g
pohankové
vývar zeleninový 1 l
nebo voda na vaření obilovin; pokud vaříte jiné množství, držte se poměru 1 díl rýže a pohanky na 1,5 dílu vody

Postup

1

Dejte vařit houby s kmínem.

2

Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť. Společně restujte několik minut.

3

Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila.

4

Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte. Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)

5

Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut.

6

Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát. Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního biomásla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.


NĚCO NAVÍC
Rizoto můžete uvařit i ze samotné pohanky, ale zvažte, jestli to vaše rodina zvládne. Místo pohanky příště zkuste i jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...