Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Krémové zeleninové rizoto

Krémové zeleninové rizoto

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 30 minut 3

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2530 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 454 g
Tuky 36 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přimět děti, aby jedly dostatek ovoce a zeleniny, může být tvrdý oříšek. S rizotem jim do jídelníčku zapracujete trochu vitaminů a vlákniny – a ani si toho nevšimnou…

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
pastinák 1 ks
nadrobno
mrkev 2 ks
nadrobno
rýže 350 g
kulatozrnná
bobkový list 1 ks
vývar zeleninový 1.2 l
lze nahradit kuřecím vývarem
hrášek 140 g
mražený
parmazán 50 g
nastrouhaný
sůl
pepř
1.  Ve vyšší pánvi nebo v nízkém kastrolu rozpalte olej. Vhoďte do něj cibuli, pastinák a mrkev. Duste pod pokličkou asi osm minut, aby zelenina změkla.

2.  Přidejte rýži a bobkový list a dvě až tři minuty míchejte. Až začne rýže na okrajích sklovatět, přilijte 300 ml vývaru. Stáhněte plamen a za stálého míchání pomalu vařte, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Pak postupně, po naběračkách, přilévejte vývar – vždycky počkejte, až se vsákne předchozí dávka. Takto postupujte, dokud není rýže uvařená; trvá to osmnáct až dvacet minut. Pokud spotřebujete všechen vývar, můžete ještě přidat trochu vody.

3.  Z uvařeného rizota vyjměte bobkový list a vmíchejte hrášek. Nechte několik minut prohřát, přidejte většinu parmazánu a ochuťte solí a pepřem. Posypte zbývajícím parmazánem a podávejte.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.2/07, str.29

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit