0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémové zeleninové rizoto

Krémové zeleninové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krémové zeleninové rizoto

4.2 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné 3

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2556 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 449 g
Tuky 36 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přimět děti, aby jedly dostatek ovoce a zeleniny, může být tvrdý oříšek. S rizotem jim do jídelníčku zapracujete trochu vitaminů a vlákniny – a ani si toho nevšimnou…

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
pastinák 1 ks
nadrobno
mrkev 2 ks
nadrobno
rýže kulatozrnná 350 g
bobkový list 1 ks
vývar zeleninový 1.2 l
lze nahradit kuřecím vývarem
mražený hrášek 140 g
parmazán 50 g
nastrouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Ve vyšší pánvi nebo v nízkém kastrolu rozpalte olej. Vhoďte do něj cibuli, pastinák a mrkev. Duste pod pokličkou asi osm minut, aby zelenina změkla.

2

Přidejte rýži a bobkový list a dvě až tři minuty míchejte.

3

Až začne rýže na okrajích sklovatět, přilijte 300 ml vývaru. Stáhněte plamen a za stálého míchání pomalu vařte, dokud se všechna tekutina nevstřebá.

4

Pak postupně, po naběračkách, přilévejte vývar – vždycky počkejte, až se vsákne předchozí dávka. Takto postupujte, dokud není rýže uvařená; trvá to osmnáct až dvacet minut. Pokud spotřebujete všechen vývar, můžete ještě přidat trochu vody.

5

Z uvařeného rizota vyjměte bobkový list a vmíchejte hrášek. Nechte několik minut prohřát, přidejte většinu parmazánu a ochuťte solí a pepřem.

6

Posypte zbývajícím parmazánem a podávejte.

Související články

Jak vybrat rýži na rizoto
  • Tipy a triky

Jak vybrat rýži na rizoto

Podařené italské rizoto je krémové, vyladěné chuti a i přes jeho kašovitou konzistenci v něm poznáte každé jednotlivé zrnko, které musí být lehce na skus a nesmí se rozpadat.   ...
Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby

Odteď můžete podávat báječné krémové rizoto bez míchání u plotny, a dokonce nabídnout každému u stolu jiné! Máme pro vás základní recept, čtyři variace a spoustu dalších nápadů. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit