Krémové zeleninové rizoto

Krémové zeleninové rizoto

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 30 minut 3

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2530 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 454 g
Tuky 36 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přimět děti, aby jedly dostatek ovoce a zeleniny, může být tvrdý oříšek. S rizotem jim do jídelníčku zapracujete trochu vitaminů a vlákniny – a ani si toho nevšimnou…

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
pastinák 1 ks
nadrobno
mrkev 2 ks
nadrobno
rýže 350 g
kulatozrnná
bobkový list 1 ks
vývar zeleninový 1.2 l
lze nahradit kuřecím vývarem
hrášek 140 g
mražený
parmazán 50 g
nastrouhaný
sůl
pepř
1.  Ve vyšší pánvi nebo v nízkém kastrolu rozpalte olej. Vhoďte do něj cibuli, pastinák a mrkev. Duste pod pokličkou asi osm minut, aby zelenina změkla.

2.  Přidejte rýži a bobkový list a dvě až tři minuty míchejte. Až začne rýže na okrajích sklovatět, přilijte 300 ml vývaru. Stáhněte plamen a za stálého míchání pomalu vařte, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Pak postupně, po naběračkách, přilévejte vývar – vždycky počkejte, až se vsákne předchozí dávka. Takto postupujte, dokud není rýže uvařená; trvá to osmnáct až dvacet minut. Pokud spotřebujete všechen vývar, můžete ještě přidat trochu vody.

3.  Z uvařeného rizota vyjměte bobkový list a vmíchejte hrášek. Nechte několik minut prohřát, přidejte většinu parmazánu a ochuťte solí a pepřem. Posypte zbývajícím parmazánem a podávejte.

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit