0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové kuličky s rozehřátou čokoládou

Bramborové kuličky s rozehřátou čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové kuličky s rozehřátou čokoládou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4125 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 371 g
Tuky 246 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koblihy nemusíte jíst vždycky jen s cukrem – užijte si minikobližky ve stylu čokoládového fondue.

Suroviny

brambory 125 g
oloupané
mouka pšeničná hladká 250 g
+ navíc na vál
kypřicí prášek do pečiva 0.5 PL
krupicový cukr 50 g
vanilkový cukr 1 PL
vejce 1 ks
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1/2 biopomeranče
sůl
arašídový olej
na smažení
K namáčení
smetana ke šlehání 250 ml
tmavá čokoláda 350 g
nalámaná na stejně velké kousky
krémový likér 2 PL
Baileys, nemusí být

1 Brambory uvařte v lehce osolené vodě doměkka. Mouku prosejte s práškem do pečiva, horké brambory rozšťouchejte nebo prožeňte lisem, přidejte k mouce a zpracujte s krupicovým a vanilkovým cukrem, vejcem a najemno nastrouhanou kůrou z pomeranče a špetkou soli na těsto. Dejte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte cca 2 hodiny odpočívat v chladu.

2 Z těsta pak vyválejte na mírně pomoučněném válu asi centimetr tlustou placku a vykrájejte z ní formičkou kolečka o průměru 2–3 cm.

3 V hluboké pánvi nebo v rendlíku rozehřejte pořádnou vrstvu oleje. Doprostřed vložte párátko, až se kolem něj budou tvořit bubliny, je olej správně horký. Kuličky smažte zhruba minutu z každé strany, aby byly pěkně zlaté. Osušte je na papírových utěrkách.

4 Na čokoládovou polevu nalijte do rendlíku smetanu a přiveďte ji k bodu varu. Pak vsypte čokoládu, stáhněte z ohně a vyšlehejte dohladka. Chcete-li, vmíchejte i likér. Podávejte přímo z rendlíku anebo čokoládu přeneste do misky či do nádoby na fondue s ohříváčkem. Okamžitě podávejte s kuličkami napíchanými na špejle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit