Koblihy nemusíte jíst vždycky jen s cukrem – užijte si minikobližky ve stylu čokoládového fondue.
Suroviny
Postup
Brambory uvařte v lehce osolené vodě doměkka. Mouku prosejte s práškem do pečiva, horké brambory rozšťouchejte nebo prožeňte lisem, přidejte k mouce a zpracujte s krupicovým a vanilkovým cukrem, vejcem a najemno nastrouhanou kůrou z pomeranče a špetkou soli na těsto. Dejte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte cca 2 hodiny odpočívat v chladu.
Z těsta pak vyválejte na mírně pomoučněném válu asi centimetr tlustou placku a vykrájejte z ní formičkou kolečka o průměru 2–3 cm.
V hluboké pánvi nebo v rendlíku rozehřejte pořádnou vrstvu oleje. Doprostřed vložte párátko, až se kolem něj budou tvořit bubliny, je olej správně horký. Kuličky smažte zhruba minutu z každé strany, aby byly pěkně zlaté. Osušte je na papírových utěrkách.
Na čokoládovou polevu nalijte do rendlíku smetanu a přiveďte ji k bodu varu. Pak vsypte čokoládu, stáhněte z ohně a vyšlehejte dohladka. Chcete-li, vmíchejte i likér. Podávejte přímo z rendlíku anebo čokoládu přeneste do misky či do nádoby na fondue s ohříváčkem. Okamžitě podávejte s kuličkami napíchanými na špejle.