Originální úprava lilku. Zpracujte ho do kuliček s mletým masem a bylinkami.
Suroviny
lilek
400
g
na plátky
olivový olej
2
PL
hovězí maso
500
g
mleté
petrželka
2
PL
jemně nasekaná
máta
1
PL
jemně nasekané lístky
česnek
2
stroužky
rozetřené
citronová kůra
1
PL
jemně nastrouhaná
sýr feta
200
g
rozdrobený
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej
1
PL
Postup
1
Plátky lilku osolte a nechte 30 minut vypotit.
2
Pak lilek omyjte, osušte a jemně pokrájejte.
3
Troubu předehřejte na 180 °C.
4
Lilek na plechu promíchejte s olivovým olejem a pečte 30 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
5
Lilek, mleté maso, petrželku, mátu, česnek, citronovou kůru, fetu, sůl a pepř dejte do mísy a pořádně promíchejte. Lžičkou nabírejte směs a tvarujte kuličky.
6
Slunečnicový olej vlijte do rozehřáté nepřilnavé pánve. Na středním plameni smažte lilkové kuličky 3–4 minuty nebo dokud mírně nezezlátnou.
7
Pak je přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte dalších 5–6 minut. Servírujte s tzatziki.