0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilkové kuličky
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:
2.6 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Na 36 kuliček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1859 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 31 g
Tuky 125 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální úprava lilku. Zpracujte ho do kuliček s mletým masem a bylinkami.

Suroviny

lilek 400 g
na plátky
olivový olej 2 PL
hovězí maso 500 g
mleté
petrželka 2 PL
jemně nasekaná
máta 1 PL
jemně nasekané lístky
česnek 2 stroužky
rozetřené
citronová kůra 1 PL
jemně nastrouhaná
sýr feta 200 g
rozdrobený
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej 1 PL

Postup

1

Plátky lilku osolte a nechte 30 minut vypotit. 

2

Pak lilek omyjte, osušte a jemně pokrájejte. 

3

Troubu předehřejte na 180 °C. 

4

Lilek na plechu promíchejte s olivovým olejem a pečte 30 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout.

5

Lilek, mleté maso, petrželku, mátu, česnek, citronovou kůru, fetu, sůl a pepř dejte do mísy a pořádně promíchejte. Lžičkou nabírejte směs a tvarujte kuličky.

6

Slunečnicový olej vlijte do rozehřáté nepřilnavé pánve. Na středním plameni smažte lilkové kuličky 3–4 minuty nebo dokud mírně nezezlátnou. 

7

Pak je přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte dalších 5–6 minut. Servírujte s tzatziki.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit