Koprovka s lososem

Koprovka s lososem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2521 kcal
Bílkoviny 242 g
Cukr 25 g
Tuky 154 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

"U většiny českých omáček se s mámou přetahujeme o cukřenku. Ona postaru doslazuje, já nikdy. Ne kvůli dietě – to kvůli chuti! Cukr totiž totálně zastře ostatní ingredience, a to je pro jemný soulad smetany, kopru a rybího masa doslova pohroma. Zkuste to aspoň jednou jinak," říká Hana Michopulu.

Suroviny

kopr 50 g
kuřecí skelet 500 g
pepř mletý 10 kulička
losos 600 g
s kůží
mouka pšeničná hladká 20 g
smetana ke šlehání 200 ml
33%
sůl
brambory vařené
k podávání

1 Připravte vývar na omáčku: z kopru odstraňte nejsilnější stonky a vložte je spolu s kuřecími díly a pepřem do litru studené vody – přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte a na mírném až středním plameni vařte zhruba hodinu. Vývar pak sceďte a svařte na přibližně 500ml.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vyložte pečicím papírem a lososa na něj položte kůží dolů. Osolte a dejte na 10 minut péct. Potom vidličkou oddělte libovolný kousek ryby a podívejte se dovnitř: maso by mělo být lehce upečené, ne syrové a ‚průhledné‘, ale šťavnaté. Losos se nesmí přesušit a ztuhnout. Je-li třeba, vraťte lososa ještě do trouby nebo – pokud je losos upečený – jej vyjměte.

3 Mouku pečlivě rozšlehejte metličkou se smetanou a vlijte do vroucího vývaru. Ihned rozmíchejte a provařte 5–10 minut do zhoustnutí. Snižte plamen, přidejte kysanou smetanu a nechte prohřát, už nevařte. Hotovou omáčku sejměte z plotny. Lístky kopru nasekejte nadrobno a přidejte do omáčky. Promíchejte a dosolte podle chuti.

4 Omáčku podávejte s pečeným lososem a vařenými bramborami.

NĚCO NAVÍC

Speciální dík za tento recept patří Iloně Chovancové, autorce Hravé kuchařky s podtitulem Hezky česky neklasicky. Ilona žije a vydává kuchařky ve Francii a podobnými inovacemi v ležérním duchu mě doslova nakazila.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit