0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koprovka s lososem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2841 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 33 g
Tuky 184 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"U většiny českých omáček se s mámou přetahujeme o cukřenku. Ona postaru doslazuje, já nikdy. Ne kvůli dietě – to kvůli chuti! Cukr totiž totálně zastře ostatní ingredience, a to je pro jemný soulad smetany, kopru a rybího masa doslova pohroma. Zkuste to aspoň jednou jinak," říká Hana Michopulu.

Suroviny

kopr 50 g
kuřecí skelet 500 g
pepř 10 kuliček
losos 600 g
filet s kůží
mouka pšeničná hladká 20 g
smetana ke šlehání 200 ml
33%
zakysaná smetana 200 ml
sůl
brambory vařené
k podávání

Postup

1

Připravte vývar na omáčku: z kopru odstraňte nejsilnější stonky a vložte je spolu s kuřecími díly a pepřem do litru studené vody – přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte a na mírném až středním plameni vařte zhruba hodinu. Vývar pak sceďte a svařte na přibližně 500ml.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vyložte pečicím papírem a lososa na něj položte kůží dolů. Osolte a dejte na 10 minut péct.

3

Potom vidličkou oddělte libovolný kousek ryby a podívejte se dovnitř: maso by mělo být lehce upečené, ne syrové a ‚průhledné‘, ale šťavnaté. Losos se nesmí přesušit a ztuhnout. Je-li třeba, vraťte lososa ještě do trouby nebo – pokud je losos upečený – jej vyjměte.

4

Mouku pečlivě rozšlehejte metličkou se smetanou a vlijte do vroucího vývaru. Ihned rozmíchejte a provařte 5–10 minut do zhoustnutí. Snižte plamen, přidejte kysanou smetanu a nechte prohřát, už nevařte.

5

Hotovou omáčku sejměte z plotny. Lístky kopru nasekejte nadrobno a přidejte do omáčky. Promíchejte a dosolte podle chuti.

6

Omáčku podávejte s pečeným lososem a vařenými bramborami.

NĚCO NAVÍC

Speciální dík za tento recept patří Iloně Chovancové, autorce Hravé kuchařky s podtitulem Hezky česky neklasicky. Ilona žije a vydává kuchařky ve Francii a podobnými inovacemi v ležérním duchu mě doslova nakazila.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč