"U většiny českých omáček se s mámou přetahujeme o cukřenku. Ona postaru doslazuje, já nikdy. Ne kvůli dietě – to kvůli chuti! Cukr totiž totálně zastře ostatní ingredience, a to je pro jemný soulad smetany, kopru a rybího masa doslova pohroma. Zkuste to aspoň jednou jinak," říká Hana Michopulu.
NÁŠ TIP: PŘIPRAVTE SI NAPŘÍKLAD I KOPROVOU OMÁČKU PODLE NAŠEHO VIDEO RECEPTU
Suroviny
Postup
Připravte vývar na omáčku: z kopru odstraňte nejsilnější stonky a vložte je spolu s kuřecími díly a pepřem do litru studené vody – přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte a na mírném až středním plameni vařte zhruba hodinu. Vývar pak sceďte a svařte na přibližně 500ml.
Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vyložte pečicím papírem a lososa na něj položte kůží dolů. Osolte a dejte na 10 minut péct.
Potom vidličkou oddělte libovolný kousek ryby a podívejte se dovnitř: maso by mělo být lehce upečené, ne syrové a ‚průhledné‘, ale šťavnaté. Losos se nesmí přesušit a ztuhnout. Je-li třeba, vraťte lososa ještě do trouby nebo – pokud je losos upečený – jej vyjměte.
Mouku pečlivě rozšlehejte metličkou se smetanou a vlijte do vroucího vývaru. Ihned rozmíchejte a provařte 5–10 minut do zhoustnutí. Snižte plamen, přidejte kysanou smetanu a nechte prohřát, už nevařte.
Hotovou omáčku sejměte z plotny. Lístky kopru nasekejte nadrobno a přidejte do omáčky. Promíchejte a dosolte podle chuti.
Omáčku podávejte s pečeným lososem a vařenými bramborami.
NĚCO NAVÍC
Speciální dík za tento recept patří Iloně Chovancové, autorce Hravé kuchařky s podtitulem Hezky česky neklasicky. Ilona žije a vydává kuchařky ve Francii a podobnými inovacemi v ležérním duchu mě doslova nakazila.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vaříme dětem: 37 nej receptů i pro malé strávníky(37 receptů )