Nakládané okurky
Do 30 minut
Velmi snadné
Kopr a losos patří zkrátka k sobě, ať se vám to líbí nebo ne. Možná to bude tím, že oba jsou oblíbenou položkou na jídelníčku Skandinávců, kteří nedají dopustit hlavně na tzv. gravlax neboli lososa marinovaného v soli. Zajímavých receptů však pro vás máme celou řadu!
Kopr a losos spolu na talíři kamarádí, hlavně v severských zemích. I jinde na světě se však v kulinářském světě potkávají poměrně často. Losos má typicky růžovo-oranžové tučné maso a patří mezi nejloblíbenější ryby.
Ani zelenou bylinku jménem kopr asi nemusíme nijak dlouze představovat. Pokud ho rovnou nepěstujete na zahrádce, oblíbenou koprovou omáčku už jste jistě někdy ochutnali.
Gravlax je severská pochoutka, kterou Skandinávci podávají jako slavnostní chod. Gravlax někdy nazývaný Gravlad lax (švédsky doslova „pohřbený losos“), je rybí filet zasyrova marinovaný v soli a cukru. Geniálně jednoduché, že?
Do solno-cukerné krusty můžete spolu s lososem uzavřít i bylinky, které maso ochutí. Originální skandinávský recept na gravlax k tomu využívá právě kopr a to v poměrně velkém množství. Žádné další ingrediencí už netřeba.
Na přípravu gravlaxu můžete použít jak celý filet lososa, tak menší porce. Důležité však je, aby bylo maso čerstvé.
Vyzkoušet však můžete i naši koprovo-kaparovou omáčku, stejně jako další recepty s koprem a lososem.
Zdroj: Apetit