„Koprovka je naše nejoblíbenější bezmasé jídlo. Mouky dávám do jíšky málo, protože nemám ráda husté omáčky. Koprovka je tak nejen lepší, ale i líp stravitelná,“ radí Jana Křivánková, žena Dalibora Křivánka.
Suroviny
Postup
Z kopru oberte lístky, ale stonky si ponechte. Lístky a stonky nakrájejte nadrobno. Na másle opékejte cibuli a stonky kopru asi 5 minut, až cibule změkne.
Zaprašte moukou a míchejte asi 1–2 minuty, až jíška začne pěnit a zesvětlá.
Zalijte asi 0,5 litrem studené vody, rozšlehejte metličkou a vařte za občasného míchání 15 minut nebo do zhoustnutí.
Zjemněte smetanou (dávám ji vždy dřív než ocet, aby se nesrazila) a vařte ještě minutu. Osolte, opepřete a dochuťte octem a cukrem podle toho, jak to máte rádi.
Vařte ještě asi 5 minut a nakonec vmíchejte nasekané koprové lístky. Ihned vypněte, aby kopr zůstal zelený.
Na pošírovaná vejce dejte do hrnce cca 2 litry vody, 4 lžíce octa, osolte a přiveďte zprudka k varu. Rychle zamíchejte vodu vařečkou a vytvořte tak vír.
Do jeho středu opatrně vyklepněte jedno vejce. (Nepouštějte ho do vody z výšky, aby se nerozlil žloutek.) Ztlumte a vařte 3 minuty – bílek by se měl zatáhnout a zpevnit kolem ještě tekutého žloutku.
Opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou a postup zopakujte se zbývajícími vejci.
Podávejte s připravenou omáčkou a vařenými bramborami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů)
- Česká kuchyně: omáčky a knedlíky(26 receptů)