0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koprovka s pošírovaným vejcem

Koprovka s pošírovaným vejcem

4.6 / 5. Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1886 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 32 g
Tuky 168 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Koprovka je naše nejoblíbenější bezmasé jídlo. Mouky dávám do jíšky málo, protože nemám ráda husté omáčky. Koprovka je tak nejen lepší, ale i líp stravitelná,“ radí Jana Křivánková, žena Dalibora Křivánka. 

Suroviny

kopr 1 svazek
máslo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
smetana ke šlehání 300 ml
33%
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
na dochucení + na vejce
krupicový cukr
na dochucení
vejce 4 ks
brambory vařené
k podávání

Postup

1

Z kopru oberte lístky, ale stonky si ponechte. Lístky a stonky nakrájejte nadrobno. Na másle opékejte cibuli a stonky kopru asi 5 minut, až cibule změkne.

2

Zaprašte moukou a míchejte asi 1–2 minuty, až jíška začne pěnit a zesvětlá.

3

Zalijte asi 0,5 litrem studené vody, rozšlehejte metličkou a vařte za občasného míchání 15 minut nebo do zhoustnutí.

4

Zjemněte smetanou (dávám ji vždy dřív než ocet, aby se nesrazila) a vařte ještě minutu. Osolte, opepřete a dochuťte octem a cukrem podle toho, jak to máte rádi.

5

Vařte ještě asi 5 minut a nakonec vmíchejte nasekané koprové lístky. Ihned vypněte, aby kopr zůstal zelený.

6

Na pošírovaná vejce dejte do hrnce cca 2 litry vody, 4 lžíce octa, osolte a přiveďte zprudka k varu. Rychle zamíchejte vodu vařečkou a vytvořte tak vír.

7

Do jeho středu opatrně vyklepněte jedno vejce. (Nepouštějte ho do vody z výšky, aby se nerozlil žloutek.) Ztlumte a vařte 3 minuty – bílek by se měl zatáhnout a zpevnit kolem ještě tekutého žloutku.

8

Opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou a postup zopakujte se zbývajícími vejci.

9

Podávejte s připravenou omáčkou a vařenými bramborami. 

Související články

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Jak připravit dokonalé pošírované vejce?
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Chcete si vychutnat čerstvá vejce, ale omeleta už se vám trochu zajídá? Pošírování je šetrná metoda, která vám pomůže zachovat nutriční hodnoty potravin, a navíc si výživnou snídani přichystáte během chvilky. Máme pro vás pár užitečných...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Obchod Apetit