Koprovka s pošírovaným vejcem

Koprovka s pošírovaným vejcem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1886 kcal
Bílkoviny 58 g
Cukr 32 g
Tuky 168 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Koprovka je naše nejoblíbenější bezmasé jídlo. Mouky dávám do jíšky málo, protože nemám ráda husté omáčky. Koprovka je tak nejen lepší, ale i líp stravitelná,“ radí Jana Křivánková, žena Dalibora Křivánka. 

Suroviny

kopr 1 svazek
větší
máslo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
smetana ke šlehání 300 ml
33%
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
na dochucení
cukr
na dochucení
ocet
na vejce
vejce 4 ks
brambory vařené
k podávání

1 Z kopru oberte lístky, ale stonky si ponechte. Lístky a stonky nakrájejte nadrobno. Na másle opékejte cibuli a stonky kopru asi 5 minut, až cibule změkne.

2 Zaprašte moukou a míchejte asi 1–2 minuty, až jíška začne pěnit a zesvětlá. Zalijte asi 0,5 litrem studené vody, rozšlehejte metličkou a vařte za občasného míchání 15 minut nebo do zhoustnutí. Zjemněte smetanou (dávám ji vždy dřív než ocet, aby se nesrazila) a vařte ještě minutu. Osolte, opepřete a dochuťte octem a cukrem podle toho, jak to máte rádi. Vařte ještě asi 5 minut a nakonec vmíchejte nasekané koprové lístky. Ihned vypněte, aby kopr zůstal zelený.

3 Na pošírovaná vejce dejte do hrnce cca 2 litry vody, 4 lžíce octa, osolte a přiveďte zprudka k varu. Rychle zamíchejte vodu vařečkou a vytvořte tak vír. Do jeho středu opatrně vyklepněte jedno vejce. (Nepouštějte ho do vody z výšky, aby se nerozlil žloutek.) Ztlumte a vařte 3 minuty – bílek by se měl zatáhnout a zpevnit kolem ještě tekutého žloutku. Opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou a postup zopakujte se zbývajícími vejci.

Podávejte s připravenou omáčkou a vařenými bramborami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit