Hovězí s koprovou omáčkou

Hovězí s koprovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1578 kcal
Bílkoviny 26 g
Cukr 93 g
Tuky 122 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tradiční česká kuchyně je zpět na výsluní. Uvařit dobrou koprovku nabo moravské vrabce je umění.

Suroviny

600 g
hovězí loupaná plec či žebro nebo krk
cibule 1 ks
sůl
máslo 60 g
mouka pšeničná hladká 80 g
mléko 200 ml
smetana ke šlehání 200 ml
ocet 1 ČL
kopr svazek
houskový knedlík nebo kynutý knedlík, k podávání
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
celer

V hrnci přiveďte k varu litr vody s pokrájenou zeleninou a vložte maso. Osolte a vařte přiklopené doměkka asi 1 hodinu. Maso musí být potopené, proto občas přilévejte vodu. Měkké maso vyjměte a uchovejte horké. Vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte a odměřte 500 ml. V hrnci na másle zpěňte mouku, až zesvětlá, tuto jíšku zalijte studeným mlékem a dobře rozšlehejte. Přilijte vývar a vařte asi 10 minut. Přidejte smetanu, osolte, podle chuti mírně přikyselte a ještě asi 2 minuty vařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem. Opláchnutý kopr otrhejte od tuhých stonků a nakrájejte najemno. Vmíchejte do omáčky a vypněte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Něco navíc: Kdo to má rád, může omáčku podle chuti přisladit špetkou cukru.

Rada šéfkuchaře: Hovězí zadní se na tenhle způsob přípravy příliš nehodí, po dlouhém vaření by bylo příliš tuhé a suché. V každém případě ale kupujte maso z mladého býka. Když maso vložíte do horké vody, rychle se zatáhne a zůstane šťavnaté. Kopr přidávejte do omáčky až těsně před dokončením, aby jeho chuť zůstala intenzivní.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit