0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí s koprovou omáčkou

Hovězí s koprovou omáčkou

3.6 / 5. Počet hodnocení: 56
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2526 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 93 g
Tuky 170 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční česká kuchyně je zpět na výsluní. Uvařit dobrou koprovku nabo moravské vrabce je umění.

Suroviny

hovězí maso 600 g
loupaná plec, žebro či krk
cibule 1 ks
sůl
máslo 60 g
mouka pšeničná hladká 80 g
mléko 200 ml
smetana ke šlehání 200 ml
ocet 1 ČL
kopr svazek
knedlíky kynuté
k podávání
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
celer

V hrnci přiveďte k varu litr vody s pokrájenou zeleninou a vložte maso. Osolte a vařte přiklopené doměkka asi 1 hodinu. Maso musí být potopené, proto občas přilévejte vodu. Měkké maso vyjměte a uchovejte horké.

2 Vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte a odměřte 500 ml.

3 V hrnci na másle zpěňte mouku, až zesvětlá, tuto jíšku zalijte studeným mlékem a dobře rozšlehejte. Přilijte vývar a vařte asi 10 minut.

4 Přidejte smetanu, osolte, podle chuti mírně přikyselte a ještě asi 2 minuty vařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem.

5 Opláchnutý kopr otrhejte od tuhých stonků a nakrájejte najemno. Vmíchejte do omáčky a vypněte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Něco navíc: Kdo to má rád, může omáčku podle chuti přisladit špetkou cukru.

Rada šéfkuchaře: Hovězí zadní se na tenhle způsob přípravy příliš nehodí, po dlouhém vaření by bylo příliš tuhé a suché. V každém případě ale kupujte maso z mladého býka. Když maso vložíte do horké vody, rychle se zatáhne a zůstane šťavnaté. Kopr přidávejte do omáčky až těsně před dokončením, aby jeho chuť zůstala intenzivní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Zuzana Žídková

Dělala jsem tuto omáčku už několikrát, je opravdu výborná. Bohužel posledně se mi stalo to, že původně hustá omáčka mi do večera úplně zřídla do zcela tekuté konzistence. Vůbec netuším, proč. Můžete mi někdo poradit?

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit