0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí s koprovou omáčkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 57
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2526 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 93 g
Tuky 170 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční česká kuchyně je zpět na výsluní. Uvařit dobrou koprovku nabo moravské vrabce je umění.

Suroviny

loupaná plec, žebro či krk
cibule 1 ks
sůl
máslo 60 g
mouka pšeničná hladká 80 g
mléko 200 ml
ocet 1 ČL
kopr svazek
knedlíky kynuté
k podávání
mrkev 1 ks
petržel 1 ks

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu litr vody s pokrájenou zeleninou a vložte maso. Osolte a vařte přiklopené doměkka asi 1 hodinu. Maso musí být potopené, proto občas přilévejte vodu. Měkké maso vyjměte a uchovejte horké.

2

Vývar přeceďte, zeleninu vyhoďte a odměřte 500 ml.

3

V hrnci na másle zpěňte mouku, až zesvětlá, tuto jíšku zalijte studeným mlékem a dobře rozšlehejte. Přilijte vývar a vařte asi 10 minut.

4

Přidejte smetanu, osolte, podle chuti mírně přikyselte a ještě asi 2 minuty vařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji vývarem.

5

Opláchnutý kopr otrhejte od tuhých stonků a nakrájejte najemno. Vmíchejte do omáčky a vypněte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Něco navíc: Kdo to má rád, může omáčku podle chuti přisladit špetkou cukru.

Rada šéfkuchaře: Hovězí zadní se na tenhle způsob přípravy příliš nehodí, po dlouhém vaření by bylo příliš tuhé a suché. V každém případě ale kupujte maso z mladého býka. Když maso vložíte do horké vody, rychle se zatáhne a zůstane šťavnaté. Kopr přidávejte do omáčky až těsně před dokončením, aby jeho chuť zůstala intenzivní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Zuzana Žídková

Dělala jsem tuto omáčku už několikrát, je opravdu výborná. Bohužel posledně se mi stalo to, že původně hustá omáčka mi do večera úplně zřídla do zcela tekuté konzistence. Vůbec netuším, proč. Můžete mi někdo poradit?

Apetit magazín