Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 290 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 40 g
Tuky 0 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krátce kvašená zelenina je plná vitaminů.

Suroviny

zelenina 1 kg
základní kombinace, 500 g bílého zelí, 300 g mrkve a 200 g cibule (poměry se můžou měnit, stejně tak i zelenina – zkuste i ředkve, tuřín, kedlubny, petržel či červenou řepu)
sůl mořská 15 g
15-20 g
koření
není nutné, (výborný je čerstvý nastrouhaný křen nebo kmín, kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list nebo nové koření)
keramická nádoba na pickles nebo 4l zavařovací sklenice

1 Zelí nakrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo. Množství upravte podle velikosti nádoby, aby se tam vše najednou vešlo.

2 Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, kořením a pořádně rukama mačkejte, až zelenina začne pouštět šťávu. Teprve potom ji silou napěchujte do čisté nádoby, natlačte ji ke dnu tak, aby se pokryla šťávou, a nakonec ji zatižte. Pokud máte pickles soudek neboli minikvašák, není to problém – mají keramickou pokličku i tyčku s gumičkou na zatížení. Jinak použijte velkou skleněnou čtyřlitrovou sklenici a zeleninu jednoduše zatižte vyvařeným velkým oblázkem či dobře umytou skleněnou lahví od minerálky naplněnou vodou, pískem nebo kamínky. Lahev se navíc přesně vejde do hrdla čtyřlitrové skleněné zavařovačky, což zajistí podobný efekt, jaký má poklička u pickles soudků. Je totiž žádoucí, aby do nádoby nešlo příliš mnoho vzduchu.

3 Nádobu s kvasící zeleninou postavte do hlubší misky, protože během kvašení z ní může vytékat šťáva. Takto upravenou zeleninu nechte stát 4–6 dní, ideálně při teplotě kolem kolem 20 °C. Při nižší teplotě se kvašení zpomaluje, což zhoršuje chuť i kvalitu; při vyšší teplotě by mohla být zkvašená zelenina cítit po žluklém másle a mít nepříjemnou chuť. Také nedávejte nádobu k topení nebo na místo, kam svítí slunce – kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot.

4 Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla vždy všechna zelenina ponořená v kysané šťávě. Vložte do ledničky – tím zastavíte kvašení. Takhle vám vydrží i několik měsíců.

5 Ochutnejte vychlazené pickles – měly by chutnat velmi svěže a příjemně slano-kysele.

Něco navíc:

  • Pokud zelenina sama nepustí šťávu tak, aby byla ponořená alespoň 1–2 cm, zalijte ji převařenou vychladlou osolenou vodou.
  • Speciální nádobu na pickles lze objednat na internetu či koupit v některých bioprodejnách. Nabízí se buď kameninová, nebo z umělé hmoty a jmenuje se někdy ‚salad press‘, jindy ‚minikvašák‘.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit