Pickles neboli krátce kvašená zelenina je plná vitaminů a naprostý probiotický zázrak. Posiluje imunitu a pomáhá našemu trávení. Je až k neuvěření, jak málo na výrobu domácího pickles budete potřebovat. Recept je jednoduchý a nabízí velký prostor pro improvizaci. Pro začátek nepotřebujete ani žádnou speciální nádobu nebo kvašák, stačí obyčejná zavařovací sklenice.
Suroviny
Postup
Zelí nakrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo. Množství upravte podle velikosti nádoby, aby se tam vše najednou vešlo.
Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, kořením a pořádně rukama mačkejte, až zelenina začne pouštět šťávu.
Teprve potom ji silou napěchujte do čisté nádoby, natlačte ji ke dnu tak, aby se pokryla šťávou, a nakonec ji zatižte. Pokud máte pickles soudek neboli minikvašák, není to problém – mají keramickou pokličku i tyčku s gumičkou na zatížení. Jinak použijte velkou skleněnou čtyřlitrovou sklenici a zeleninu jednoduše zatižte vyvařeným velkým oblázkem či dobře umytou skleněnou lahví od minerálky naplněnou vodou, pískem nebo kamínky. Lahev se navíc přesně vejde do hrdla čtyřlitrové skleněné zavařovačky, což zajistí podobný efekt, jaký má poklička u pickles soudků. Je totiž žádoucí, aby do nádoby nešlo příliš mnoho vzduchu.
Nádobu s kvasící zeleninou postavte do hlubší misky, protože během kvašení z ní může vytékat šťáva.
Takto upravenou zeleninu nechte stát 4–6 dní, ideálně při teplotě kolem kolem 20 °C. Při nižší teplotě se kvašení zpomaluje, což zhoršuje chuť i kvalitu; při vyšší teplotě by mohla být zkvašená zelenina cítit po žluklém másle a mít nepříjemnou chuť. Také nedávejte nádobu k topení nebo na místo, kam svítí slunce – kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot.
Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla vždy všechna zelenina ponořená v kysané šťávě. Vložte do ledničky – tím zastavíte kvašení. Takhle vám vydrží i několik měsíců.
Ochutnejte vychlazené pickles – měly by chutnat velmi svěže a příjemně slano-kysele.
Něco navíc:
- Pokud zelenina sama nepustí šťávu tak, aby byla ponořená alespoň 1–2 cm, zalijte ji převařenou vychladlou osolenou vodou.
- Speciální nádobu na pickles lze objednat na internetu či koupit v některých bioprodejnách. Nabízí se buď kameninová, nebo z umělé hmoty a jmenuje se někdy ‚salad press‘, jindy ‚minikvašák‘.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin(30 receptů )
- Doladí chuť pokrmu, jeho český název byste ale hledali marně. Zkuste relish!(18 receptů )
- Pickles, kimči: Recepty na rychle kvašené dobroty pro silnou imunitu(21 receptů )
- Zpracujte úrodu ze zahrádky, než uhodí první mrazíky. Připravte si kečup, chilli omáčku, kysané zelí i hrušková povidla(23 receptů )
- Houby a zelenina nakyselo: Začněte se zavařováním a připravte si houby Viléma V., papriky se zelím a další dobroty(15 receptů )