![Květáková polévka s křupavou slaninou Květáková polévka s křupavou slaninou](/sites/default/files/styles/teaser/public/kvetakovapolevkaseslaninou_0.jpg?h=2cc789d9)
Květáková polévka s křupavou slaninou
Do 50 minut
Velmi snadné
Obalovaný květák nebo květákové placičky patří mezi oblíbené stálice v menu českých domácností. Květák však nabízí mnohem více možností využití. Zkusili jste ho někdy zapéct s jemným bešamelem nebo rajčaty? Nechte se unést chutí nevšedních květákových pokrmů a připravte si lahodný oběd třeba s vůní orientu.
Ochutnejte polévku plnou vitamínů, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Velkým bonusem je rychlá příprava do půl hodiny a nemusíte se bát podávat ji jako hlavní chod. Skvěle zasytí a zároveň potěší i masožravce. Křupavá slanina hraje na chuťovou notu krémové konzistenci polévky.
Další z řady neodolatelných polévek, které vás zahřejí v sychravých podzimních dnech. Kombinace květáku a kari je hotovou symfonií na talíři i ve vašich ústech. Sezamový olej dodá polévce příjemnou oříškovou vůni a asijskou specialitu podtrhne pořádná dávka čerstvého koriandru.
Když ochutnáte orientální žluté kari a zavřete oči, jako byste slyšeli zvuk indické bambusové flétny bansuri. Natolik se toto jídlo blíží pravé indické kuchyni. Se zeleným hráškem a koriandrem hraje pokrm příjemnými barvami. Při vaření květáku dejte pozor, aby zůstal křehký a nerozvařil se.
Směsí podobné bramborákům, kde namísto brambor použijte květák. Jednoduché a přesto výjimečně chutné jídlo, které oživí vaše vzpomínky na dětství a prázdniny u babičky. Dopřejte si tuto českou klasiku a připravte si k ní třeba okurkový salátek nebo domácí tatarku.
Moderní vegetariánská bowl s květákem a batáty je pestrou kombinací chutí, která svou čerstvostí láká už na pohled. Navíc jde o plnohodnotný bezmasý oběd nabitý vitaminy a vlákninou. Nechte se unést do tajů trendy bowls a připravte si tento havajský pokrm dle vlastní chuti.
Vyladěnost jemného květáku a muškátového oříšku se osvědčila v nejednom receptu. Zapečený květák v bešamelu je toho jasným důkazem. Třešničku na dortu doplňuje vyzrálý čedar, který posílí chuť omáčky a s květákem tvoří dokonalou kombinaci chutí.
Svěží alternativa klasické rýže v podobě květáku potěší dospělé i děti. Dejte si záležet zejména na dochucení solí a citronovou šťávou a vychutnejte si netradiční rýži ve vitariánské podobě (pozn. vitarián konzumuje pouze syrovou rostlinnou stravu).
Lahodná variace na francouzský quiche ovoněná rozmarýnem. Díky hotovému listovému těstu můžete tento slaný koláč servírovat do 20 minut a skvěle se hodí jak na rychlou večeři, tak i jako součást pohoštění pro návštěvu.
Kromě obměny brambor za květák je recept stejný jako v případě francouzských brambor. Stejně jako u předchozích receptů jde zejména o správnou úpravu květáku, aby v receptu vynikl a nebyl rozvařený. Ochutnejte tuto alternativu klasického bramborového pokrmu, která vás svou výtečnou chutí jistě překvapí.
Pokud už nevíte, co s bohatou úrodou květáku, vyzkoušejte nakládaný květák s mrkví. V lednici vám vydrží až 3 týdny, ale ochutnávat můžete už po 3 dnech od naložení. Skvěle se hodí k čerstvému pečivu, pečeným či vařeným bramborám nebo jako předkrm na letní grilovačce.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food