0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařený květák se sýrem

Vařený květák se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vařený květák se sýrem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 38
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 681 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 8 g
Tuky 59 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální svou jednoduchostí. Připravíte ho rychle a kdekoli. Stačí vám jeden hrnec a pak už jen čekejte na údiv a ovace hostů.

Suroviny

květák 1 ks
velký
kmín 0.25 ČL
mletý
sýr 200 g
tvrdý, hrubě strouhaný (ementál, čedar, gouda či směs sýrů)
máslo 1.5 PL
pažitka 1 svazek
petrželka či libeček
tatarská omáčka
k podávání
brambory nové
vařené, k podávání

Postup

1

Květák rozeberte na čtyři části nebo větší růžičky, seřízněte košťál a ponořte ho na 10 minut do studené osolené vody. Zbavíte se tak případných skrytých škůdců. Potom květák opláchněte, vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou, osolte a přidejte mletý kmín.

2

Vařte 5–10 minut doměkka tak, aby růžičky zůstaly pevnější, ale nebyly převařené. Slijte vodu a květák nechte v kastrole.

3

Ihned dejte na květák kousky másla, posypte nastrouhaným sýrem, pažitkou, přiklopte poklicí a překryjte utěrkou. Nechte chvíli stát, aby se sýr úplně rozehřál. Okamžitě poté podávejte s vařenými novými bramborami a tatarskou omáčkou.

Něco navíc
Při vaření na chvíli odklopte poklici, aby mohly uniknout čpavé látky. Pokud vaříte květák v celku, nechte ho máčet v osolené vodě ještě dalších 10 minut, naopak malé růžičky stačí propláchnout. Podle chuti kombinujte různé druhy sýrů – výraznější chuť bude mít s uzeným  nebo plísňovým sýrem. Květák se sýrem můžete i zapéct, ale takto nejlépe vynikne jeho pravá a jemná chuť.

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit