Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vařený květák se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 41
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 737 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 8 g
Tuky 65 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vařený květák se sýrem je geniální svou jednoduchostí. Připravíte ho rychle a kdekoli. Stačí vám jeden hrnec a pak už jen čekejte na údiv a ovace hostů.

Související recepty

Suroviny

velký
kmín ¼ ČL
mletý
sýr 200 g
tvrdý, hrubě strouhaný (ementál, čedar, gouda či směs sýrů)
pažitka 1 svazek
petrželka či libeček
tatarská omáčka
k podávání
vařené, k podávání

Postup

1

Květák rozeberte na čtyři části nebo větší růžičky, seřízněte košťál a ponořte ho na 10 minut do studené osolené vody. Zbavíte se tak případných skrytých škůdců. Potom květák opláchněte, vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou, osolte a přidejte mletý kmín.

2

Vařte 5–10 minut doměkka tak, aby růžičky zůstaly pevnější, ale nebyly převařené. Slijte vodu a květák nechte v kastrole.

3

Ihned dejte na květák kousky másla, posypte nastrouhaným sýrem, pažitkou, přiklopte poklicí a překryjte utěrkou. Nechte chvíli stát, aby se sýr úplně rozehřál. Okamžitě poté podávejte s vařenými novými bramborami a tatarskou omáčkou.

Něco navíc
Při vaření na chvíli odklopte poklici, aby mohly uniknout čpavé látky. Pokud vaříte květák v celku, nechte ho máčet v osolené vodě ještě dalších 10 minut, naopak malé růžičky stačí propláchnout. Podle chuti kombinujte různé druhy sýrů – výraznější chuť bude mít s uzeným  nebo plísňovým sýrem. Květák se sýrem můžete i zapéct, ale takto nejlépe vynikne jeho pravá a jemná chuť.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín