0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařený květák se sýrem

Vařený květák se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vařený květák se sýrem

4.3/5 Počet hodnocení: 38
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 681 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 8 g
Tuky 59 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální svou jednoduchostí. Připravíte ho rychle a kdekoli. Stačí vám jeden hrnec a pak už jen čekejte na údiv a ovace hostů.

Suroviny

velký
kmín ¼ ČL
mletý
sýr 200 g
tvrdý, hrubě strouhaný (ementál, čedar, gouda či směs sýrů)
máslo 1,5 PL
pažitka 1 svazek
petrželka či libeček
tatarská omáčka
k podávání
brambory nové
vařené, k podávání

Postup

1

Květák rozeberte na čtyři části nebo větší růžičky, seřízněte košťál a ponořte ho na 10 minut do studené osolené vody. Zbavíte se tak případných skrytých škůdců. Potom květák opláchněte, vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou, osolte a přidejte mletý kmín.

2

Vařte 5–10 minut doměkka tak, aby růžičky zůstaly pevnější, ale nebyly převařené. Slijte vodu a květák nechte v kastrole.

3

Ihned dejte na květák kousky másla, posypte nastrouhaným sýrem, pažitkou, přiklopte poklicí a překryjte utěrkou. Nechte chvíli stát, aby se sýr úplně rozehřál. Okamžitě poté podávejte s vařenými novými bramborami a tatarskou omáčkou.

Něco navíc
Při vaření na chvíli odklopte poklici, aby mohly uniknout čpavé látky. Pokud vaříte květák v celku, nechte ho máčet v osolené vodě ještě dalších 10 minut, naopak malé růžičky stačí propláchnout. Podle chuti kombinujte různé druhy sýrů – výraznější chuť bude mít s uzeným  nebo plísňovým sýrem. Květák se sýrem můžete i zapéct, ale takto nejlépe vynikne jeho pravá a jemná chuť.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč