0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařený květák se sýrem

Vařený květák se sýrem

3.7 / 5. Počet hodnocení: 36
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 647 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 8 g
Tuky 54 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Geniální svou jednoduchostí. Připravíte ho rychle a kdekoli. Stačí vám jeden hrnec a pak už jen čekejte na údiv a ovace hostů.

Suroviny

květák 1 ks
velký
kmín 1 ČL
mletý
sýr 200 g
tvrdý, hrubě strouhaný (ementál, čedar, gouda či směs sýrů)
máslo 1 PL
pažitka 1 svazek
petrželka či libeček
tatarská omáčka
k podávání
brambory
vařené, nové k podávání
1 Květák rozeberte na čtyři části nebo větší růžičky, seřízněte košťál a ponořte ho na 10 minut do studené osolené vody. Zbavíte se tak případných skrytých škůdců. Potom květák opláchněte, vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou, osolte a přidejte mletý kmín. Vařte 5–10 minut doměkka tak, aby růžičky zůstaly pevnější, ale nebyly převařené. Slijte vodu a květák nechte v kastrole.

2 Ihned dejte na květák kousky másla, posypte nastrouhaným sýrem, pažitkou, přiklopte poklicí a překryjte utěrkou. Nechte chvíli stát, aby se sýr úplně rozehřál. Okamžitě poté podávejte s vařenými novými bramborami a tatarskou omáčkou.

Něco navíc
Při vaření na chvíli odklopte poklici, aby mohly uniknout čpavé látky. Pokud vaříte květák v celku, nechte ho máčet v osolené vodě ještě dalších 10 minut, naopak malé růžičky stačí propláchnout. Podle chuti kombinujte různé druhy sýrů – výraznější chuť bude mít s uzeným  nebo plísňovým sýrem. Květák se sýrem můžete i zapéct, ale takto nejlépe vynikne jeho pravá a jemná chuť.

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit