Zapečený letní květák

Zapečený letní květák

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1502 kcal
Bílkoviny 71 g
Cukr 89 g
Tuky 86 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák se většinou zapéká v bešamelu se sýrem, ale tahle letní verze po italsku má rozhodně něco do sebe.

Suroviny

květák 1 ks
rozdělený na větší růžičky
olivový olej 2 PL
+ trochu na pokapání květáku
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatová passata 250 g
oregano 0.5 ČL
sušené
česnek 3 stroužky
drcený
víno bílé 4 PL
suché
rajčata 500 g
zralá – my jsme použili mix červených a žlutých třešňových rajčátek, rozpůlených nebo na čtvrtky podle velikosti
bazalka 1 svazek
malý, část lístků ponechte na ozdobení
chilli sušené 1 špetka
vločky
parmazán 3 PL
strouhaný
strouhanka panko 3 PL
mozzarella 250 g
natrhaná na kusy

1 Rozehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Díly květáku pokapejte štědře olejem, osolte, opepřete, pak je vložte do hlubší zapékací mísy. Pečte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Jedenkrát růžičky otočte. Pak vyjměte z trouby. 

2 Passatu promíchejte s oreganem, česnekem a vínem a nalijte kolem květáku. Mezi růžičky květáku vmáčkněte rajčata a lístky bazalky. Posypte troškou chilli vloček a přelijte 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a pečte 25 minut, nebo dokud rajčata nezměknou, nepustí šťávu (případně jim pomozte zmáčknutím) a tu a tam lehce nezhnědnou. 

3 Smíchejte parmazán a strouhanku. Natrhanou mozzarellou poházejte květák s rajčaty, posypte sýrovou strouhankou a nechte dalších 10 minut zapéct. Povrch by měl být zlatavý a křupavý. Posypte zbývající bazalkou a servírujte s jednoduchým zeleným salátem a křupavou bagetou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit