Květák se většinou zapéká v bešamelu se sýrem, ale tahle letní verze po italsku má rozhodně něco do sebe. Rajčata, bazalka a sýrová strouhanka promění zapečený květák v luxusní bezmasé jídlo v italském stylu.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Díly květáku pokapejte štědře olejem, osolte, opepřete, pak je vložte do hlubší zapékací mísy. Pečte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Jedenkrát růžičky otočte. Pak vyjměte z trouby.
Passatu promíchejte s oreganem, česnekem a vínem a nalijte kolem květáku. Mezi růžičky květáku vmáčkněte rajčata a lístky bazalky. Posypte troškou chilli vloček a přelijte 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a pečte 25 minut, nebo dokud rajčata nezměknou, nepustí šťávu (případně jim pomozte zmáčknutím) a tu a tam lehce nezhnědnou.
Smíchejte parmazán a strouhanku. Natrhanou mozzarellou poházejte květák s rajčaty, posypte sýrovou strouhankou a nechte dalších 10 minut zapéct. Povrch by měl být zlatavý a křupavý. Posypte zbývající bazalkou a servírujte s jednoduchým zeleným salátem a křupavou bagetou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na dokonalý zapečený květák: Od klasiky s bešamelem po moderní recepty, stačí si vybrat(11 receptů )
- Jak děti naučit jíst více zeleniny?(24 receptů )
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů )
Komentáře