Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečený letní květák
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 19
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1502 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 89 g
Tuky 86 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák se většinou zapéká v bešamelu se sýrem, ale tahle letní verze po italsku má rozhodně něco do sebe. Rajčata, bazalka a sýrová strouhanka promění zapečený květák v luxusní bezmasé jídlo v italském stylu.

Suroviny

rozdělený na větší růžičky
olivový olej 2 PL
+ trochu na pokapání květáku
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatová passata - pyré 250 g
oregano ½ ČL
sušené
česnek 3 stroužky
drcený
suché
rajče 500 g
zralá – my jsme použili mix červených a žlutých třešňových rajčátek, rozpůlených nebo na čtvrtky, podle velikosti
bazalka 1 svazek
malý, část lístků ponechte na ozdobení
chilli sušené 1 špetka
vločky
strouhaný
strouhanka panko 3 PL
natrhaná na kusy

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Díly květáku pokapejte štědře olejem, osolte, opepřete, pak je vložte do hlubší zapékací mísy. Pečte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Jedenkrát růžičky otočte. Pak vyjměte z trouby. 

2

Passatu promíchejte s oreganem, česnekem a vínem a nalijte kolem květáku. Mezi růžičky květáku vmáčkněte rajčata a lístky bazalky. Posypte troškou chilli vloček a přelijte 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a pečte 25 minut, nebo dokud rajčata nezměknou, nepustí šťávu (případně jim pomozte zmáčknutím) a tu a tam lehce nezhnědnou. 

3

Smíchejte parmazán a strouhanku. Natrhanou mozzarellou poházejte květák s rajčaty, posypte sýrovou strouhankou a nechte dalších 10 minut zapéct. Povrch by měl být zlatavý a křupavý. Posypte zbývající bazalkou a servírujte s jednoduchým zeleným salátem a křupavou bagetou. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Komentáře

06.02.2023 12:58
takto dělaný je květák tvrdý. dle mého názoru je potřeba jej předtím předvařit ve vodě. jestli se k tomu ještě někdy dostanu, pak předvařím.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...