0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečený letní květák

Zapečený letní květák

3.9/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1502 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 89 g
Tuky 86 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák se většinou zapéká v bešamelu se sýrem, ale tahle letní verze po italsku má rozhodně něco do sebe.

Suroviny

rozdělený na větší růžičky
olivový olej 2 PL
+ trochu na pokapání květáku
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčatová passata - pyré 250 g
oregano ½ ČL
sušené
česnek 3 stroužky
drcený
suché
rajče 500 g
zralá – my jsme použili mix červených a žlutých třešňových rajčátek, rozpůlených nebo na čtvrtky podle velikosti
bazalka 1 svazek
malý, část lístků ponechte na ozdobení
chilli sušené 1 špetka
vločky
strouhaný
strouhanka panko 3 PL
natrhaná na kusy

Postup

1

Rozehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Díly květáku pokapejte štědře olejem, osolte, opepřete, pak je vložte do hlubší zapékací mísy. Pečte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Jedenkrát růžičky otočte. Pak vyjměte z trouby. 

2

Passatu promíchejte s oreganem, česnekem a vínem a nalijte kolem květáku. Mezi růžičky květáku vmáčkněte rajčata a lístky bazalky. Posypte troškou chilli vloček a přelijte 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a pečte 25 minut, nebo dokud rajčata nezměknou, nepustí šťávu (případně jim pomozte zmáčknutím) a tu a tam lehce nezhnědnou. 

3

Smíchejte parmazán a strouhanku. Natrhanou mozzarellou poházejte květák s rajčaty, posypte sýrovou strouhankou a nechte dalších 10 minut zapéct. Povrch by měl být zlatavý a křupavý. Posypte zbývající bazalkou a servírujte s jednoduchým zeleným salátem a křupavou bagetou. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Komentáře

Pavel Berka

takto dělaný je květák tvrdý. dle mého názoru je potřeba jej předtím předvařit ve vodě. jestli se k tomu ještě někdy dostanu, pak předvařím.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč