0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květák s parmazánem

Květák s parmazánem

3.9/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1479 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 27 g
Tuky 129 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept můžete snadno proměnit ve vegetariánský, stačí vynechat uzené maso či šunku a místo pravého Parmigiano Reggiano použít sýr s mikrobiálním syřidlem, například Gran Moravia.

Suroviny

sůl
máslo 100 g
housky 30 g
necelá 1 houska – strouhaná, na vysypání formy + navíc nasucho opražená strouhanka navrch
nastrouhaný, nebo i více, podle chuti
mléko 125 ml
lze nahradit zakysanou smetanou
žloutek 1 ks
nakrájené nadrobno a orestované, lze nahradit šunkou
petrželka
na posypání

1 V osolené vodě uvařte květák (ne úplně doměkka), rozeberte ho na jednotlivé růžičky a nechte okapat v sítu.

2 Velkou zapékací mísu, nejlépe porcelánovou, nebo více menších zapékacích misek či pánviček vhodných do trouby vymažte máslem, vysypte strouhanou houskou, poklaďte na dně květákem, ten posypte strouhaným sýrem, opět poklaďte květákem, dobře vše setřeste, pokapejte mlékem či zakysanou smetanou rozmíchanou se žloutkem, poklaďte kousky másla a pečte v dobře vyhřáté troubě (při 200°C) zhruba 1/2 hodiny. Upečený květák posypte uzeným masem či šunkou, nasekanou petrželkou a opraženou houskou.

NĚCO NAVÍC
K předváření květáku lze použít také vývar, z nějž budete vařit polévku. Nebo naopak lze polévku uvařit z vody od květáku. Pokud hodláte tekutinu z vaření květáku dále zužitkovat, vařte květák nakrájený na růžičky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč