0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květák s parmazánem

Květák s parmazánem

3.9 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1479 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 27 g
Tuky 129 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept můžete snadno proměnit ve vegetariánský, stačí vynechat uzené maso či šunku a místo pravého Parmigiano Reggiano použít sýr s mikrobiálním syřidlem, například Gran Moravia.

Suroviny

květák 1 ks
sůl
máslo 100 g
housky 30 g
necelá 1 houska – strouhaná, na vysypání formy + navíc nasucho opražená strouhanka navrch
parmazán 20 g
nastrouhaný, nebo i více, podle chuti
mléko 125 ml
lze nahradit zakysanou smetanou
žloutek 1 ks
uzené maso 100 g
nakrájené nadrobno a orestované, lze nahradit šunkou
petrželka
na posypání

1 V osolené vodě uvařte květák (ne úplně doměkka), rozeberte ho na jednotlivé růžičky a nechte okapat v sítu.

2 Velkou zapékací mísu, nejlépe porcelánovou, nebo více menších zapékacích misek či pánviček vhodných do trouby vymažte máslem, vysypte strouhanou houskou, poklaďte na dně květákem, ten posypte strouhaným sýrem, opět poklaďte květákem, dobře vše setřeste, pokapejte mlékem či zakysanou smetanou rozmíchanou se žloutkem, poklaďte kousky másla a pečte v dobře vyhřáté troubě (při 200°C) zhruba 1/2 hodiny. Upečený květák posypte uzeným masem či šunkou, nasekanou petrželkou a opraženou houskou.

NĚCO NAVÍC
K předváření květáku lze použít také vývar, z nějž budete vařit polévku. Nebo naopak lze polévku uvařit z vody od květáku. Pokud hodláte tekutinu z vaření květáku dále zužitkovat, vařte květák nakrájený na růžičky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit