Postup
Na troše olivového oleje a 50g másla pomalu osmahneme cibuli do skelnata.
Mezitím krátce povaříme hrášek, ke 100g (které odebereme), přidáme k nim naběračku vývaru a rozmixujeme na pyré.
Do pyré přidáme zyblé rozpuštěné máslo a promícháme.
K cibuli přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání restujeme (asi 1-2minuty) dokud rýže nezačne být průsvitná.
Přilijeme víno a za stálého míchání vyvaříme. Osolíme. Jakmile se víno vyvaří snížíme teplotu a přidáme naběračku horkého vývaru. Vývar vyvaříme, poté přidáme další naběračku, asi po 20min zkusíme jestli je rýže měkká na povrchu a vevnitř malinko tuhá, pokud ne, přidáváme další naběračky vývaru (pokud dojde tak vařící vodu).
Dochutíme solí. Odstavíme z plotny, přidáme parmazán, pyré a hrášek, přiklopíme pokličkou a necháme 2minuty přikryté.
Poté podáváme. Pokud chceme klasické risoto, nedáváme hrášek a jako poslední přidáme poze máslo a parmazán.
Foto: Unsplash.com