Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s cuketou a gorgonzolou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2590 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 261 g
Tuky 107 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení samých jemných surovin – cukety, gorgonzoly a krůtího masa – je překvapivě výrazné. Pokud máte přerostlé cukety, podélně je rozpulte a vydlabejte z nich semínka.

Suroviny

olivový olej 3 PL
slanina 100 g
na kostičky
na kostičky
neloupaná, na kostičky
rýže 250 g
kulatozrnná
vývar 500 ml
z kostky, masový / zeleninový
smetana 100 ml
lze nahradit jiným sýrem s modrou plísní

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte olej a pak do něj vhoďte slaninu a cibuli. Jakmile cibulka změkne, přisypte nakrájené maso a cuketu a za stálého míchání vše osmahněte; trvá to asi pět minut.

2

Potom přisypte propláchnutou rýži a promíchejte ji tak, aby se  všechna zrníčka obalila olejem a tukem z vysmažené slaniny.

3

Do hrnce přilijte zhruba třetinu vývaru, přiklopte poklici, stáhněte plamen a počkejte, až se tekutina odpaří.

4

Pak rýží zamíchejte a ochutnejte. Pokud je ještě tvrdá, přilijte vývar a postup opakujte.

 
5

Těsně před koncem do hrnce přisypte rozdrobený sýr a zjemněte rizoto smetanou. Okamžitě podávejte.

Pro vegetariány 
Slaninu nahraďte oříškem másla a vynechte krůtí prsa.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

23.05.2010 09:44
Všem mohu jen doporučit. Naprosto vynikající kombinace surovin a také jedna z možností, jak využít cukety.

Apetit magazín